UEFA veroordeelt racistische incidenten in Spanje

Diop van Levante werd gisteren nog het slachtoffer van racisme.
AFP Diop van Levante werd gisteren nog het slachtoffer van racisme.
De Europese Voetbalbond (UEFA) heeft "het recente racistische gedrag van supporters in Spanje" krachtig veroordeeld. Een week na het 'banaanincident' met Barcelona-speler Dani Alves werd de Senegalees Pape Diop gisteren in de competitiematch van zijn club Levante tegen Atlético Madrid met apengeluiden geconfronteerd.

"De UEFA en zijn voorzitter Michel Platini veroordelen ten stelligste alle vormen van discriminatie, zoals recent het racistische gedrag van supporters in Spanje", verklaart Pedro Pinto, de officiële UEFA-woordvoerder, op Twitter. "De UEFA beschikt over erg strikte regels en sancties tegen alle vormen van discriminatie voor alle competities. En wanneer de feiten zich buiten onze bevoegdheid voordoen, dan steunen we de passende acties van de competente autoriteiten."

De Spaanse Professionele Voetballiga (LFP) maakt in een persbericht "haar veroordeling van elke discriminerende, gewelddadige, xenofobe of onverdraagzame handeling in de sport" kenbaar. De LFP waarschuwt dat ze sancties zal opleggen voor ernstige inbreuken, "bepaald bij de wet van 2007 tegen het geweld, de xenofobie, het racisme en de onverdraagzaamheid in de sport". De Voetballiga verwijst hierbij concreet naar "de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in bepaalde stadions".