UEFA in beroep tegen schorsing financial fair play

De Europese voetbalbond UEFA gaat in beroep tegen de beslissing van de burgerlijke rechtbank van Brussel. Die besliste eerder op de dag om de tweede fase van de financial fair play (FFP), voorgesteld door de UEFA, op te schorten. "We hebben akte genomen van de beslissing van de rechtbank, maar we vinden de beslissing vreemd. Wij zijn ervan overtuigd dat de FFP volledig in lijn is met de grondwet van de Europese Unie en dat het Hof van Justitie dat zal bevestigen", meldt de UEFA dinsdag in een persbericht.

In afwachting van de uitspraak van het Hof, zal de UEFA de beslissing aanvechten voor het hof van beroep van Brussel. "Door in beroep te gaan schorten we de beslissing van de rechtbank op en kan de UEFA van start gaan met de tweede fase van het plan omtrent de FFP", klinkt het. "Wij willen enkel een aantal aanpassingen doen aan de regels om de financiën van de Europese voetbalclubs te verbeteren. Dat zal automatisch leiden tot de instelling van de FFP", verduidelijkt de UEFA. Over het onderwerp zal volgende week nog gesproken wordent tijdens het congres van het Uitvoerend Comité van de UEFA in Praag (29-30 juni).

De UEFA wil het budgetaire evenwicht bereiken in verschillende fases. Na juni 2015 mogen de schulden van een voetbalclub niet meer dan 45 miljoen euro bedragen. Een seizoen later wordt de bovengrens verlaagd tot een schuld van 30 miljoen euro. Stapsgewijs wil de UEFA zo tot schuldenvrije clubs komen. Volgens een aantal fans en spelersmakelaars, onder wie de Belg Daniel Striani, gaat de UEFA daarmee in tegen het vrij verkeer van personen, diensten, goederen en kapitaal.