Exclusief voor abonnees

Topsportpsychologen over titelstress: wie is mentaal het sterkst?

Photo News
Het kon niet meer misgaan voor Genk. Of toch? Het verlies tegen Club drijft de druk gevoelig op, nu blauw-zwart in de nek hijgt en één speeldag de rollen kan omdraaien. Twee topsport­psychologen over de titelstress: “Genk heeft nog ­altijd het voordeel.”

In toptennis komt het wel vaker voor, een fenomeen dat zelfs Kim Clijsters of Justine Henin in hun beste periode kon overvallen. Dan stonden ze 5-1 voor in de laatste set, maar begint de tegenstandster plots onbevangen – de zaak lijkt toch verloren – beter te spelen en kruipt ze dichter... Een 5-4-voorsprong blijft een goede kans om de match uit te serveren, in de hoop dat ze dan wel niet ‘choken’ – lees: met meer schrik spelen om het game alsnog te verliezen in plaats van zelfzeker af te ronden.

In die positie staat Genk nu in de titelstrijd: nog steeds op voorsprong in ­punten en het lot in eigen handen, maar mentaal weegt de druk om te winnen nu veel zwaarder. Ze weten: Club heeft bloed geroken.

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bartholomeus jaspers

  Verbist is het sterkste : boucaut en bellon in standard, ze willen club geen eerlijke kans geven blijkbaar !!!!

 • Paul Van den Bruel

  Ik vind Leko de sterkste van de twee. Hij zegt wat hij denkt, terwijl Clement nog twijfelt over het feit of RC Genk de kampioen wordt. Het weze hem gegund dat Genk kampioen wordt, alhoewel ik de mening van Leko volg t.t.z er volledig voor gaan.

 • Frans Peeters

  Leko moest bij een normale arbitrage naar de tribune gestuurd zijn tot het einde van het seizoen

 • Werry Galle

  Ze hebben allemaal gelijk, maar op het einde zal Club kampioen zijn.

 • rudy verlinden

  Die psychologische doorzichtige trainerspraatjes zijn zo slap ...als trainer van een topclub MOET je zeggen dat je kampioen ZAL spelen omdat je al heel het seizoen de beste bent en dat ook zal tonen in de laatste 2 wedstrijden ...anders laat je blijken dat je spelers onderschat...en dat is psychologisch onverantwoord en demotiverend voor je spelersgroep