Studie bevestigt: BeNeLeague financieel en sportief manier om kloof met toplanden te dichten

Antwerp-AZ, deze zomer een duel in de voorrondes van de Europa League. Straks een vertrouwd beeld uit de BeNeLiga?
Photo News Antwerp-AZ, deze zomer een duel in de voorrondes van de Europa League. Straks een vertrouwd beeld uit de BeNeLiga?
“De BeNeLeague is zowel sportief als financieel een doeltreffende manier om de kloof met de grootste vijf Europese competities te verkleinen.” Dat is de conclusie van het onderzoeksbureau Deloitte. Een kleine maar belangrijke eerste stap richting lagelandencompetitie.

De G5 uit België (Club Brugge, Racing Genk, Anderlecht, AA Gent en Standard) en zes clubs uit Nederland (Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Utrecht, Vitesse) zaten gisteren samen in Eindhoven. Ze konden er de resultaten inkijken van een onderzoek van Deloitte. Die had nagegaan wat de economische en sportieve waarde kan zijn van een BeNeLeague.

De conclusie van het rapport is positief. “België en Nederland hebben momenteel twee competities die tot de middenmoot van Europa behoren, maar kunnen gezamenlijk de zesde competitie van Europa worden.” Of ook: “De BeNeLeague is potentieel significant waardeverhogend.”

Als de conclusie van de studie negatief zou geweest zijn, zou dat meteen het einde geweest zijn van de denkpistes over de gemengde competitie. Maar nu hebben de topclubs - op eigen kosten - een tweede studie besteld. Die moet nagaan of het theoretische potentieel ook in de praktijk kan waargemaakt worden. Staan de fans ervoor open, hoe zou een succesvol format eruit zien, hoe kunnen de nu nog afzonderlijke tv-contracten op elkaar afgestemd worden?

Dat wordt complex - vandaar dat de onderhandelaars gisteren nog voorzichtig waren in hun communicatie - maar zeker niet onmogelijk. “Er is nog niets beslist, we zitten nog steeds in de studiefase”, klonk het bij verschillende bronnen. Eén boodschap sijpelde wel unaniem door: “In beide landen voelen we het momentum om iets te veranderen.” (NVK) 

BELGA17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • philippe garmyn

  Ik zou eerst en vooral eens proberen met een proef , gewone kampioenschappen en in België zonder belgische play-offs, maar met play-offs tussen de de eerste zes van beide landen, dan heeft elk land een kampioen en heeft de beneliga ook een kampioen.

 • rik cappelle

  Een "echte" voetballiefhebber gaat niet afhaken van een match PSV-Anderlecht maar wel van een Eupen-Anderlecht zoals die van gisterenavond. Of willen we terug naar een Standard-Harelbeke of Club-Verviers of Gent-Seraing misschien ?

 • Robert Soeloo

  En hoe ga je dan promotie-degradatie regelen?

 • Roger Duyssens

  Het gaat het einde van de jeugdopleiding en de ondergang van veel ploegen betekenen. Wat overblijft in beide landen gaat het financieëel zo moeilijk krijgen dat men niet meer kan doorgroeien. Degenen die erbij zijn kunnen er voordeel uithalen al de anderen gaan verliezen. De ploegen die nu in 1B aktief zijn moeten nu al beroep doen op buitenlandse handelaars in spelers om te overleven en hun budget blijft ver onder het budget van middenmotors in 1A.

 • rik cappelle

  Rudy Jacobs misschien ook eens kijken naar de uitslagen van deze week van Ajax PSV en Feyenoord. En het was niet tegen PSG of tegen Liverpool hé !