Streep door de rekening voor Oranje: Memphis Depay scheurt kruisband in de knie en mist quasi zeker het EK

Photo News
De ergste vrees van Lyon en Nederland is waarheid geworden. Memphis Depay liep gisteren in de wedstrijd tegen Stade Rennes een zware knieblessure op. Volgens de eerste berichten is er sprake van een kruisbandletsel.

Memphis Depay voetbalt de rest van dit seizoen niet meer voor zijn club, zo bevestigde Olympique Lyon gisterenavond. Daarmee lijkt het ook quasi uitgesloten dat de aanvaller met Oranje aan het EK kan deelnemen. Lyon meldt dat Depay gisteren in de competitiewedstrijd tegen Stade Rennes (0-1 verlies) de voorste kruisband van zijn linkerknie heeft afgescheurd. Dat gebeurde al na 22 minuten, waarna Depay nog wel de eerste helft volmaakte.

Kort na de wedstrijd meldden Franse media al dat de medische staf van Lyon bang is voor een zeer zware kwetsuur. Dat werd later bevestigd door technisch directeur Juninho van de Franse club. “We denken dat de blessure van Memphis behoorlijk zwaar is, en dat die hem voor de rest van het seizoen aan de kant houdt.”

Lyon bevestigde het nieuws ook via Twitter en geeft duidelijk aan dat de blessure niet binnen de zes maanden opgelost zal zijn. 

AFP
AFP

EK lijkt uitgesloten

Nu het inderdaad om een afgescheurde kruisband blijkt te gaan, lijkt het onmogelijk dat Memphis het EK haalt. Wordt hij geopereerd, dan vergt dat zes tot negen maanden herstel. In het uitzonderlijke geval dat chirurgisch ingrijpen niet nodig is, kan de speler binnen drie tot vier maanden weer voetballen. Maar afgaande op het medisch rapport uit Lyon is dat niet aan de orde. Over zes maanden begint het EK, Nederland speelt op 14 juni zijn eerste wedstrijd.

In de eerste plaats is de blessure een persoonlijk drama voor Depay zelf. Met 25 jaar is hij in de kracht van zijn voetballeven. Zijn wegvallen is verder een sportieve dreun voor het Nederlands elftal. Sinds bondscoach Ronald Koeman Depay bij zijn aantreden in maart 2018 centrumspits maakte, was hij bijna elke interland goed voor goals en/of assists. En zijn samenwerking met Georginio Wijnaldum als nummer 10 is de kurk waar Nederland in aanvallend opzicht op drijft. In 2019 leidde hun samenwerking tot waanzinnige data. Bij liefst 21 van de 25 Nederlandse goals in dit kalenderjaar waren Wijnaldum en Depay de maker en/of de aangever (exclusief twee eigen goals).

Mogelijk krijgt Koeman vandaag ook nog slecht nieuws van een andere aanvaller, PSV’er Donyell Malen. Die viel gisteren tegen Feyenoord-PSV (3-1) ook uit met een knieblessure. De ernst wordt vandaag duidelijk, als Malen een mri-scan laat maken.

Photo News
Photo NewsReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.