Straks ook via 'oefeninterlands' naar EK of WK

De Rode Duivels vorige maand in de oefeninterland tegen IJsland.
BELGA De Rode Duivels vorige maand in de oefeninterland tegen IJsland.
De Europese voetbalfederatie UEFA heeft vandaag een persconferentie gegeven waarop het format van de gloednieuwe UEFA Nations League uit de doeken gedaan werd. De Nations League moet vanaf 2018 vriendschappelijke interlands vervangen, en moet ervoor zorgen dat de beste Europese teams vaker tegen mekaar spelen. En is er nog een straf toemaatje ook.

In het toernooi zullen ook een aantal extra kwalificatieplaatsen voor het EK en WK aangeboden worden. Zo krijgen landen die zich in de reguliere kwalificatietoernooien niet plaatsten, alsnog een kans. De eerste editie komt er van september tot november 2018. Dan zullen 54 landen het tegen mekaar opnemen op zes verschillende speeldata.

Vier divisies
De landen worden opgedeeld in vier divisies. De twaalf beste ploegen spelen in Divisie A, die dan weer bestaat uit vier poules van drie ploegen. Daarbij normaliter ook de Rode Duivels. De vier groepswinnaars gaan naar de eindfase, met halve finales en een finale die gespeeld worden in juni 2019. Zowel de halve finale als de finale zullen in eenzelfde stadion afgewerkt worden, dat nog door de UEFA aangeduid moet worden.

Groepswinnaars uit lagere divisies promoveren, en nemen telkens de plaats in van de groepslaatsten uit de bovenstaande divisie. In 2020 staat dan de tweede editie van de Nations League geprogrammeerd.

Via play-offs kunnen landen vier kwalificatieplaatsen verkrijgen voor het EK 2020.

Vind jij dit een goed idee? Laat het ons weten in de poll hiernaast of de reacties hieronder?