Spanje niet zonder slag of stoot voorbij enthousiaste Wit-Russen


Belarus 0-1 Spain All Goals and Full Highlights... par enteritament
In groep C van de EK-kwalificatieronde heeft Spanje vanavond met het kleinste verschil gewonnen bij Wit-Rusland. Spanje domineerde voor de pauze, maar het morste met de kansen. Net voor het einde van de eerste helft kregen de Spanjaarden de hulp van doelman Gorbunov, die tot dan de perfecte wedstrijd keepte. Hij ging onder een vrije trap door waardoor Silva alle tijd en ruimte kreeg om uit te halen: 0-1. Na de pauze gooiden de Wit-Russen alle schroom van zich af. De thuisploeg speelde plots met heel veel enthousiasme en de bezoekers waren even het noorden kwijt. Casillas voorkwam met een knappe beenveeg de gelijkmaker en Bordachev mikte een opgelegde kans ver naast.

Het kostte Spanje bloed, zweet en tranen om de stugge Wit-Russen opzij te zetten. Voor de pauze was er nochtans geen enkele reden om aan te nemen dat Spanje het na de rust een tijdlang zo moeilijk zou krijgen. De Spaanse armada domineerde en creëerde enkele opgelegde kansen om de score te openen, maar het viertal Pedro, Morata, Ramos, Alba weigerde om 'La Roja' op voorsprong te brengen. Net voor de pauze kreeg Spanje de hulp van doelman Gorbunov, die tot dan een perfecte match speelde. Gorbunov wilde een vrije trap van Fabregas onschadelijk maken in de lucht, maar de doelman ging volledig de mist in: 0-1.

Moeilijke momenten voor Spanje
Na de pauze gooiden de Wit-Russen alle gêne van zich af en de Spanjaarden wisten een tijdlang niet meer van welk hout pijlen maken. Casillas voorkwam met een ultieme voetreflex de gelijkmaker en nauwelijks vijf minuten later leek Bordachev op weg naar een doelpunt, maar hij knalde een prima kans ver naast. Pedro ontsnapte nog aan een rode kaart toen hij zijn belager een duidelijke slag gaf. Na een sterke periode van de thuisploeg nam Spanje de partij geleidelijk aan terug in handen. De troepen van Vicente del Bosque, die als bondscoach voor de 100ste keer een partij van Spanje leidde, lieten op de tegenaanval na om de wedstrijd in een definitieve plooi te leggen en zo bleef het bibberen tot aan het laatste fluitsignaal.

EPA
EPA
REUTERS
AFP
EPA
AP
REUTERS

Spanje bleef na zes wedstrijden op de tweede plaats, op drie punten van Slovakije. De koploper won in eigen huis met 2-1 van Macedonië. Salata en Hamsik waren de Slovaakse doelpuntenmakers. Oekraïne bleef als nummer 3 in het spoor van Slovakije en Spanje dankzij een 3-0-thuiszege tegen Luxemburg. De achterstand op de tweede plaats van Spanje bedraagt nog steeds drie punten.


Uitslagen:

. Groep C:

Oekraïne - Luxemburg 3-0 (0-0)

Doelpunten:

Oekraïne: Kravets (49.), Garmash (57.), Konopljanka (87.)


Slovakije - Macedonië 2-1 (2-0)

Doelpunten:

Slovakije: Salata (8.), Hamsik (38.)

Macedonië: Ademi (69.)

Rode kaart:

Macedonië: Hasani (84.)


Wit-Rusland - Spanje 0-1 (0-1)

Doelpunt:

Spanje: Silva (45.)


. Groep E:

Estland - San-Marino 2-0 (1-0)

Doelpunten:

Estland: Zenjov (35. en 63.)


Slovenië - Engeland 2-3 (1-0)

Doelpunten:

Slovenië: Novakovic (37.), Pecnik (84.)

Engeland: Wilshere (57. en 73.), Rooney (86.)


Litouwen - Zwitserland 1-2 (0-0)

Doelpunten:

Litouwen: Chernykh (64.)

Zwitserland: Drmic (69.), Shaqiri (84.)


. Groep G:

Liechtenstein - Moldavië 1-1 (1-1)

Doelpunten:

Liechtenstein: Wieser (21.)

Moldavie : Boghiu (44.)


Rusland - Oostenrijk 0-1 (0-1)

Doelpunt:

Oostenrijk: Janko (33.)


Zweden - Montenegro 3-1 (3-0)

Doelpunten:

Zweden: Berg (38.), Ibrahimovic (40. en 44.)

Montenegro: Damjanovic (64. pen)