Spanje: Edurne, de 'cojones' van Vázquez, 'El Blanquito', onderlinge vetes en Obelix

Photonews, Twitter, Instagram
Op vrijdag 10 juni wordt in het Franse Saint-Denis het Europees kampioenschap voetbal op gang getrapt. 24 landen dingen mee naar de EK-triomf en de HLN.be-redactie stelt per dag één groep voor. Wij lichten er voor u het programma, de sterspeler, de knapste WAG (Wives and Girlfriends), het volkslied en de 'one to watch' -een speler die weleens zou kunnen verbazen- uit, zodat je straks alles weet over dit WK. Voorts voegen we er nog enkele 'must know'-items aan toe en doen we er nog onze prognose bovenop. Vandaag laten we ons licht schijnen over groep D, en in dit artikel komt u alles te weten over Spanje, de titelverdediger.

¿Qué pasó? Dat is de vraag die ze zich twee jaar geleden in heel Spanje stelden. Het nationale elftal werd in de eerste groepsmatch op het WK genadeloos afgemaakt door Nederland: 1-5 werd het in Salvador. Vijf dagen later werd de koude douche opeens ijskoud toen ook Chili met 0-2 te sterk bleek in Rio. Dat er op de laatste speeldag met 0-3 gewonnen werd van Australië is slechts een voetnoot. De titelverdediger er in de eerste ronde uit. Adiós, Furia Roja. Weinig furie, veel rood. Schaamrood.

Tijd voor bezinning én vers bloed, dat begreep ook Vicente del Bosque. De bondscoach wijzigde zijn team op een aantal plaatsen, maar hield ook enkele gevestigde waarden in de ploeg. De kwalificaties voor het EK begonnen uitstekend met een 5-1 thuiszege tegen Macedonië. Een maand later verslikten de Spanjaarden zich echter in Slovakije. In Zilina gingen ze met 2-1 onderuit. Het zou toch niet waar zijn, zeker? ¡No, señor! Spanje won de resterende acht wedstrijden en werd groepswinnaar van poule C. 27 punten, 23 keer gescoord en slechts 3 tegengoals geslikt. De winnaar van de vorige twee edities er dus probleemloos bij.

In 2012 kroonde Spanje zich tot Europees kampioen, vier jaar eerder deed het dat ook al
photo_news In 2012 kroonde Spanje zich tot Europees kampioen, vier jaar eerder deed het dat ook al

Sterspeler: Andrés Iniesta

32 is hij er ondertussen, de middenvelder van landskampioen en bekerwinnaar Barcelona. Dan mag hij toch stilletjes aan zijn pensioen beginnen denken, horen we hier en daar zeggen. Niets is minder waar. Iniesta is nog steeds de motor die de Catalaanse machine doet draaien. Dat bewees hij in het hol van de leeuw. Op het veld van Real Madrid was hij in de 0-4 zege van Barça goed voor een doelpunt én een assist. Bij zijn vervanging kreeg 'El Blanquito' een staande ovatie van iedereen in Santiago Bernabéu. Iets dat niet veel spelers van Barcelona overkomt, enkel Diego Maradona en Ronaldinho gingen hem voor. Zo iemand moet je gewoon meenemen.

Daarnaast beschikt de balvaardige middenvelder over verschillende troeven die hem van goudwaarde maken. Technisch enorm sterk, moeilijk van de bal te zetten en vista. Iniesta spreekt niet met de mond, maar met de voeten. Ook op die manier ben je een leider. Bovendien heeft hij tonnen ervaring. Alleen al op clubniveau is hij een levende legende: 8x de titel, 4x de Copa del Rey, 6x de Supercopa de España, 4x de Champions League, 3x de Europese Supercup en 3x het WK voor clubs. ¡Ay, caramba! Met de nationale ploeg komt daar nog eens twee keer het EK en één keer het WK bij- wie herinnert zich dat doelpunt in de finale tegen Oranje niet? Van een topper gesproken.

Iniesta is op 32-jarige leeftijd al een levende legende
getty Iniesta is op 32-jarige leeftijd al een levende legende

One to watch: Lucas Vázquez

Een paar verrassende namen in de Spaanse selectie, waardoor de keuze voor een opmerkelijke spelers wat moeilijker werd. Aritz Aduriz - 35 jaar, maar 33 goals in 44 wedstrijden - en Nolito - enorm trefzeker in de oefeninterlands - waren een optie, maar uiteindelijk besloten we 'old school' te gaan en een jeugdig talent te kiezen. Ons oog viel op Lucas Vázquez, de flankaanvaller die dit seizoen kwam piepen bij Real Madrid.

Met zijn 24 lentes is Vázques niet belachelijk jong meer, maar hij maakte pas echt indruk dit seizoen. Nochtans maakte hij al in 2012 zijn debuut voor Real. Op 24 juli scoorde hij de openingstreffer in de met 1-5 gewonnen oefenmatch tegen Real Oviedo. Nadien ging hij echter terug naar de jeugdploeg van Real en in het seizoen 2014-2015 werd hij uitgeleend aan Espanyol, waar hij vier keer scoorde en zeven assists gaf. Dit seizoen brak hij dan echt door bij de 'Koninklijke'. Ook in dienst van 'Los Blancos' scoorde hij vier keer, bovendien was hij goed voor tien assists. Knappe cijfers voor een invaller. In de gewonnen Champions League-finale toonde hij over enorme 'cojones' te beschikken door de eerste strafschop van de penaltyreeks binnen te schieten. Op zijn debuut voor de nationale ploeg is het nog wachten. Welk toneel is er mooier dan zo'n groot toernooi als het EK?

In de Champions League-finale schoot Vázquez zijn strafschop koeltjes binnen
epa In de Champions League-finale schoot Vázquez zijn strafschop koeltjes binnen

Bondscoach: Vicente del Bosque

Als speler pakte Vicente del Bosque, geboren in studentenstad Salamanca, heel wat prijzen. Met Real Madrid won hij vijf keer de Spaanse titel en vier keer de Copa del Rey. In 1984 hing hij zijn voetbalschoenen aan de haak en drie jaar later begon zijn trainersloopbaan. Eerst bij Real Madrid Castilla, nadien bij de eerste ploeg. Opnieuw met de nodige successen: 2x La Liga, 1x de Supercopa de España, 2x de Champions League, 1x de Europese Supercup en 1x de Intercontinentale Cup.

Pas in 2008 ging hij aan het roer staan bij de Spaanse nationale ploeg. Hij volgde in juli Luis Aragonés op, die had toen net het EK gewonnen. De twee daaropvolgende toernooien, het WK van 2010 en het EK van 2012, loodste Del Bosque de Spanjaarden steeds naar de eindzege. Na de blamage in Brazilië twee jaar geleden bleef de bondscoach gewoon aan. Mogelijk kondigt hij na dit EK zijn afscheid aan, maar het kan ook zijn dat hij doorgaat tot het WK van 2018. Veel zal afhangen van het resultaat van de Spanjaarden.

Del Bosque heeft als bijnaam Obelix. Waarom hoeven we u uiteraard niet te verklaren.

getty

Opmerkelijk: Madrileens-Catalaanse vetes

"Gerard Piqué en Sergio Ramos die overeen komen, daar valt of staat onze ploeg mee", getekend Vicente del Bosque. De bondscoach beseft heel goed waar het gevaar in de selectie zit: de historische vete tussen FC Barcelona en Real Madrid. Met Gerard Piqué, Catalaan en anti-Madridista in hart en nieren, en Sergio Ramos, kapitein van Real, zitten er twee uitersten in de ploeg. Én net die twee moeten het hart van de verdediging vormen. De twee centrale verdedigers waren er echter bij toen Spanje wereldkampioen werd in 2010 en twee jaar later het EK wonnen. Dat spreekt in hun voordeel.

Vorig jaar leek de relatie tussen de twee helemaal te bekoelen toen Piqué zich een aantal keer negatief uitliet over Real Madrid. Als kapitein van de 'Koninklijke' kon Ramos dat moeilijk laten passeren en hij zette de verdediger van Barcelona op zijn plaats. Een paar weken later had Piqué al mooie verontschuldigingen in huis door Ramos op te nemen in zijn favoriete elftal. Nu maar hopen dat beide heren het ook in Frankrijk professioneel houden.

Op clubniveau zijn Ramos en Piqué de grootste rivalen, bij de nationale ploegen vormen ze samen het hart van de defensie
photo_news Op clubniveau zijn Ramos en Piqué de grootste rivalen, bij de nationale ploegen vormen ze samen het hart van de defensie

WAG: Edurne García

Zangeres, actrice, presentatrice en model. Edurne García is het allemaal, maar in de voetbalwereld staat ze bekend als de vriendin van David De Gea. De twee zijn al sinds 2010 samen. De 30-jarige Edurne nam zes albums op en speelde mee in een aantal Spaanse series en kortfilms. Sinds 2015 is ze een van de vier juryleden bij 'Got Talent España'. Nog dat jaar nam ze met het nummer 'Amanecer' deel aan het Eurovisiesongfestival. Net zoals manlief vertegenwoordigde ze dus haar land.

El miércoles 27 de Abril llega la FINAL de @gottalenttv Cómo visteis la 4ª y última semifinal!??❌ #ElisabettaFranchi #Luxenter
Buenos días y feliz lunes!!☺️
Un chapuzón??? #disfrutandodelverano #piscineomaximo #bikiniysabelmora
Pilas cargadas 100%, preparada para todo lo que me espera este año!!!☀️
David De Gea en Edurne García zijn sinds 2010 samen
photo_news David De Gea en Edurne García zijn sinds 2010 samen

Onze prognose: verliezend finalist

Het is met de natte vinger, natuurlijk, maar we zien Spanje de finale halen. 'La Furia Roja' heeft wat goed te maken na de blamage op het WK 2014 en gaat dat ook doen. De Spanjaarden komen in deze prognose Duitsland pas tegen in de finale. Wie weet pakken ze hun derde EK op rij, maar volgens ons haalt Duitsland het.

Volkslied: La Marcha Real

'La Marcha Real' is het volkslied van Spanje. Bijzonder aan de Spaanse hymne is dat er geen officiële tekst bestaat bij de muziek. De fans zingen hun volkslied dus noodgedwongen mee met veel 'lalala's'.

Nochtans zag het er in 2006 naar uit dat Spanje alsnog over een volkslied mét woorden zou gaan beschikken. Het Spaans olympisch comité schreef een wedstrijd uit, waarna een jury zich over duizenden tekstsuggesties boog. De 52-jarige Paulino Cubero zag zijn voorstel bekroond. De wereldberoemde Spaanse operazanger Placido Domingo zou de hymne-met-tekst op een gala voorstellen, maar het evenement ging uiteindelijk niet door. Uit Baskische en Catalaanse hoek kwam de kritiek dat de tekst te veel verwijzingen had naar de dictatuur van Franco en geen rekening hield met de Spaanse diversiteit. De tekst werd opnieuw afgevoerd. Anno 2016 heeft het Spaanse volkslied zo nog altijd geen woorden.

'La Marcha Real' wordt voor het eerst vermeld in een document uit 1761, onder de titel 'Marcha Grenadera'. In 1997 werd het lied per koninklijk besluit vastgelegd als Spaans volkslied. De versie die u hieronder ziet is die van de EK-finale vier jaar geleden, kwestie van in de sfeer te blijven.

De selectie

In 'la selección' van Del Bosque is er geen plaats voor Diego Costa (Chelsea) en Fernando Torres (Atlético Madrid). Bij de laatste afvallers vielen vooral de namen van Isco (Real Madrid) en Saúl Ñíguez (Atlético Madrid) op. "We hebben geprobeerd om een zo evenwichtig mogelijke selectie te maken", verklaarde de bondscoach. "Ik denk dat we met deze 23 spelers op elke mogelijke situatie kunnen reageren. De spelers die uiteindelijk uit de boot gevallen zijn, hebben allemaal het niveau om op een EK te spelen maar ik mag helaas maar 23 spelers selecteren."