Slachtoffer metro-incident: "Chelsea-fans verdienen een straf"

Souleymane S.: "een groepje Engelse supporters belette me om op de metro te stappen en duwde me terug."
AFP Souleymane S.: "een groepje Engelse supporters belette me om op de metro te stappen en duwde me terug."
De man die dinsdagavond in de metro van Parijs het slachtoffer werd van een racistisch incident met supporters van Chelsea, hoopt dat de daders snel worden gevat en gestraft. Dat zegt hij in een gesprek met het dagblad Le Parisien/Aujourd'hui en France.

Op het filmpje dat gisteren via The Guardian werd verspreid, is te zien hoe Engelse fans een zwarte man beletten op de metro van Parijs te stappen. Ze zingen daarbij "We're racist, we're racist and that's the way we like it" (we zijn racist en zo hebben we het graag).

Het fragment zorgde voor een storm van verontwaardigde reacties. Zelfs FIFA-voorzitter Blatter veroordeelde de supporters. De politie opende inmiddels ook een onderzoek.

Niet verrast
"Ik wilde in de wagon stappen maar een groepje Engelse supporters hield me tegen en duwde me terug", doet de 33-jarige Souleymane S. het verhaal. "Ze zeiden dingen in het Engels maar die begreep ik niet, want ik ken geen woord Engels. Ik snapte wel dat ze met mij spotten om mijn donkere huidskleur. Maar weet u, racisme is een deel van mijn leven. Ik was niet zo verrast, al gebeurde het wel nog nooit in de metro. Thuis heb ik er ook niets over gezegd tegen mijn vrouw of drie kinderen. Wat moest ik dan vertellen? Dat papa in de metro is weggeduwd omdat hij zwart is?"

De man, die vlakbij het metrostation Richelieu-Drouot werkt, hoopt dat de Engelse fans snel geïdentificeerd en gestraft worden. "Ze verdienen een straf. Dit mag niet zomaar voorbijgaan."