Gesponsorde inhoud

Scheidsrechtersbaas FIFA: "Een arbiter die denkt aan de videoref, is bang of twijfelt"

AP
De Video Assistant Referee, beter bekend als de VAR, hoeft in België geen introductie meer. Hij haalde al meer dan eens het nieuws tijdens de play-offs. Over een maand begint in Rusland het WK voetbal: daar zal de VAR pas écht aan zijn vuurdoop toe zijn, maar Massimo Busacca, hoofd van het FIFA-departement van de scheidsrechters, heeft er alle vertrouwen in, zo zei hij op het congres van de AIPS, de Internationale Sportpersbond, in Brussel.

In 2011 ging Massimo Busacca op pensioen als scheidsrechter. Op zijn cv staan onder meer twee WK’s (2006 en 2010) en de finale van de Champions League in 2009 tussen Manchester United en FC Barcelona. De 49-jarige Zwitser sprak dan ook als ervaringsdeskundige in het Brusselse Hotel Plaza over het systeem van de Video Assistant Referee, die in Rusland voor het eerst op een WK wordt ingezet. Nà twee jaar testen. Eerst op het WK voor clubs van 2016 in Japan, nadien op het WK voor U20 in Zuid-Korea, de Confederations Cup in Rusland en in december 2017 op het WK voor clubs in de Verenigde Arabische Emiraten.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc germeau

  Weg met de buitenspelregel

 • Juan Esteban

  FIFA heeft niet graag dat men niet kan sjoemelen in een wedstrijd, hoeveel keer is het al gebeurd dat men beelden van een sportzender uitzend in slomotion om aan te tonen dat de scheidsrechter de verkeerde persoon een rode kaart geeft of er helemaal geen vuil spel te pas kwam.... of hoeveel keer het wel degelijk goal is maar de scheidsrechter de goal afkeurd. waarom denk je dat scheidsrechters met een oortje op het veld loopt ?

 • Rudy Delaey

  Ik ben er ook niet voor voor die var weg ermee.

 • jan wuyts

  Bij de VAR ligt de eindbeslissing bij de scheidsrechter zeer goed systeem maar bij de media ,tv,radio willen ze zelf voor scheidsrechter spelen en dit systeem onderuit halen.

 • Theo Van Hoof

  België heeft nu eenmaal rot slechte scheidsrechters. Goed te zien hoeveel er nog actief zullen zijn in CL, Eu-beker, WK, EK, ...Onze laatste topscheids was en blijft met grote voorsprong Van Langenhove. De rest is chinese namaak. Waarmee ik de chinezen eigenlijk nog beledig.