Scheidsrechter Bart Vertenten verlaat gevangenis van Hasselt onder voorwaarden

Vertenten verliet omstreeks 16 uur de gevangenis.
Belga Vertenten verliet omstreeks 16 uur de gevangenis.
Scheidsrechter Bart Vertenten is vrijgelaten onder voorwaarden. Dat besliste de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI). “Zoals het federaal parket zelf gevorderd had”, zegt Eric Van der Sijpt, woordvoerder van het federaal parket. Vertenten zat meer dan een maand in de cel nadat hij werd opgepakt wegens verdenking van omkoping en het vormen van een criminele organisatie. Vertenten verliet de gevangenis om iets na 16 uur, zijn ouders kwamen de scheidsrechter ophalen. De scheidsrechter weigerde commentaar te geven.

Hans Rieder, de advocaat van Bart Vertenten, had voor de KI aangevoerd dat het aanhoudingsmandaat nietig was, aangezien het werd uitgevaardigd door een onderzoeksrechter die door het Antwerpse hof van beroep eerder deze week gewraakt werd.

“De KI veegt dat argument van tafel en stelt in zijn arrest dat de onderzoeksrechter onafhankelijk en onpartijdig handelde toen hij besliste om Bart Vertenten aan te houden. Het bevel tot aanhouding was dus wel degelijk regelmatig”, zegt Van der Sypt.

Bart Vertenten
Photonews Bart Vertenten
Photonews

Bart Vertenten werd op 11 oktober aangehouden en in verdenking gesteld van criminele organisatie en private corruptie in het onderzoek naar een criminele organisatie, witwaspraktijken en private corruptie in het Belgische voetbal. Nadat de raadkamer in Tongeren zijn aanhouding bevestigd had, diende Hans Rieder, de advocaat van Vertenten, een wrakingsverzoek in.

Hij was van mening dat Raskin niet meer objectief en onpartijdig te werk kon gaan, omdat hij bij de start van het onderzoek nog lid was van de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Advocaat Rieder slaagde dus ook in zijn opzet zodat Joris Raskin vervangen moet worden in het grootschalige onderzoek. 

BELGA

Het hof oordeelde maandag dat de jarenlange functie van Raskin binnen de KBVB inderdaad een schijn van partijdigheid kan doen ontstaan bij de publieke opinie en besliste om hem van het onderzoek te halen. Gisteren verscheen Bart Vertenten opnieuw voor de kamer van inbeschuldigingstelling, die over zijn verdere aanhouding moest oordelen. Vandaag viel de beslissing: de scheidsrechter mag na een maand voorhechtenis de gevangenis van Hasselt verlaten. Intussen trok Vertenten de gevangenisdeuren ook achter zich dicht. Welke voorwaarden hij precies zal moeten naleven, wilde het federaal parket niet kwijt. Advocaat Hans Rieder wilde geen commentaar geven op de beslissing van de KI. 

Photonews
Photonews
Photonews
Photonews
Photonews
BELGA
Photonews131 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucas Theophiel

  Wereld primeur voor BELGIE ! Onderzoeksrechter gestraft , schuldigen gaan vrijuit ??

 • Joery Goubert

  Nu is hij toch uitgeslapen. 1 maand in de gevangenis voor al die mensen dat hij bestolen heeft. Makelaars zwaar straffen en niet meer met sport in contact komen. Zelfde voor scheidsrechters.

 • Frederik Naert

  Die fotografen zijn ook serieus agressief als je het mij vraagt.

 • Karel Van Beeck

  Gaat hij als radioloog zichzelf uitlichten?

 • Jean Emare

  Ronald én Robert.. bedoelen jullie procedurefouten?! Verder zijn de beelden er ver over. Opgejaagd wild.. terwijl een Vangheluwe vrij rondloopt zonder enig iets.