Zaak supportersscamping "Devillage" uitgesteld na indienen strafklacht

Voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg moest vandaag het proces ingeleid worden dat consumentenorganisatie Test-Aankoop had ingesteld tegen de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en Sun Reizen over de WK-supporterscamping "Devillage". De rechtbank heeft de inleidingszitting echter uitgesteld naar 6 maart, omdat een supporter intussen een strafrechtelijke klacht heeft ingediend. Dat meldt Els Bruggeman van Test-Aankoop.

Test-Aankoop heeft zo'n 200 dossiers verzameld van supporters die tijdens het WK 2014 in Brazilië verbleven in de supporterscamping "Devillage". Volgens de supporters en de consumentenorganisatie was de accommodatie op die camping een pak minder luxueus dan de supporters was beloofd. Zo waren er bijvoorbeeld onvoldoende sanitaire voorzieningen en was er geen wifi en te weinig elektriciteit aanwezig. De camping zou bovendien illegaal geweest zijn en Test-Aankoop eiste een volledige terugbetaling van de kosten en een schadevergoeding.

De KBVB stelde een schadevergoeding voor van 50 euro per nacht op de camping en een ticket voor de EK-kwalificatiewedstrijd België-Cyprus in maart. Daarnaast zouden betrokken supporters die lid zijn van 1895, de supportersclub van de Rode Duivels, automatisch worden ingedeeld in de hoogste categorie voor prioriteit in aankoop van tickets voor het EK voetbal 2016 (indien de Rode Duivels zich kwalificeren).

Dat aanbod kon de supporters en Test-Aankoop niet overtuigen, waarna de KBVB en Sun Reizen voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg gedagvaard werden. "Vanochtend is gebleken dat één supporter intussen ook een strafrechtelijke klacht heeft ingediend", zegt Els Bruggeman. "Strafrechtelijke dossiers hebben voorrang op burgerlijke processen. De rechtbank heeft de zaak daarom uitgesteld tot 6 maart. Dan zal opnieuw bekeken worden wat de stand van zaken is."