Wilmots: "Wie zal me tegenhouden als ik weg wil?"

Marc Wilmots
PHOTO_NEWS Marc Wilmots
Het zijn turbulente weken geweest voor Marc Wilmots. De bondscoach flirtte tijdens de voorbereiding van de belangrijke kwalificatiewedstrijd in en tegen Wales (1-0 verlies) met Schalke 04, maar werd dan op snelheid gepakt. De Duitse club vertelde zelf dat het voor een andere trainer koos, ondanks de afspraak om pas na de interland te communiceren. "Ze hebben het gedaan om me schade toe te brengen", vertelt Wilmots in Sport/Voetbalmagazine.

"Het was voor mij onmogelijk om samen te werken met sportief directeur Horst Heldt. Hij ziet de zaken anders. Ik heb een andere visie op rekrutering, op spelers die moeten aangetrokken worden en ik zou in die dossiers geen inspraak gehad hebben. Zonder dat ik bij Schalke de macht kreeg zodat ik kon proberen de club iets bij te brengen - zeker voor de supporters die al zo lang op een titel wachten - had het geen zin. Ik wil rekenschap afleggen voor mijn beslissingen, niet voor die van een ander", aldus Wilmots in Sport/Voetbalmagazine.

"Alleen Schalke had me kunnen losweken van de Rode Duivels. Maar toen mijn vrouw terugkwam van de onderhandelingen, hebben we gezegd: 'Neen, dit is mijn Schalke niet meer, het is niet meer zoals vroeger.' Ik was geen vragende partij om te vertrekken, ik heb gewoon naar de mensen geluisterd en nadien heb ik bij mezelf gezegd: 'Ik doe het of ik doe het niet.' In mijn hoofd was het vlug duidelijk."

"Een woord is een woord. Ik dacht echt dat ze een week zouden zwijgen, want de Duitse mentaliteit heeft respect voor de sport, voor de mensen en de nationale ploeg. Dus had ik dit helemaal niet verwacht. Ze hebben het gedaan om schade toe te brengen en zichzelf te beschermen. Dat apprecieer ik helemaal niet."

"Wilmots is iemand die graag vrij wil zijn"
"Toen ik mijn contract verlengde heb ik gezegd dat ik niet kon beloven dat ik het zou uitdoen, want toen was er die clausule. Ze zeiden: 'Hoe is het mogelijk? Hij heeft net bijgetekend en hij wil al vertrekken.' Maar ik heb nooit gezegd dat ik effectief zou vertrekken! Ik heb gewoon gezegd dat ik met die clausule vrijheid wou, want Wilmots is iemand die graag vrij wil zijn. Als je dat niet accepteert, dan had je zo'n clausule niet moeten opnemen. Kom dus achteraf niet huilen. De enige angel is dat ik degene ben die beslist wanneer hij de clausule wil activeren. Daar ben ik duidelijk in geweest: ik blijf tot 2016."

"Het leven is kort, ik heb nog veertien jaar voor ik zestig word. Als ik zin heb om een nieuwe uitdaging aan te gaan, wie houdt me dan tegen? Ik ben toch een vrij man, denk ik. Kent u veel Belgische trainers die de kans gekregen hebben om in het buitenland te werken? Dat men me niet komt vertellen dat ik geen vaderlandsliefde heb!"