Wilmots: "Enkele mogelijkheden voor positie De Bruyne"

Marc Wilmots kon op de personferntie in Parijs voor de oefenpartij van onze Rode Duivels tegen Frankrijk niet bevestigen dat Nacer Chadli de plaats van De Bruyne inneemt. Ook al trainde de speler van Tottenham de hele week op die plaats. "Ik heb meerdere mogelijkheden", zegt de bondscoach.

"Het staat op dit moment nog volledig open. Ik moet er ook rekening mee houden dat Kevin De Bruyne normaal gezien alle hoekschoppen en vrije trappen voor zijn rekening neemt. Ik moet nog eens goed bekijken hoe ik dat oplos." Dit zou kunnen betekenen dat Dries Mertens, die ook vaak stilstaande fasen voor zijn rekening neemt, op de rechterflank aan de aftrap komt.  Over de grote vuurdoop van Jason Denayer maakt de bondscoach zich geen zorgen. "Jason is altijd kalm, ik heb hem nog nooit nerveus gezien", zegt Wilmots. "Ik zie hem niks verkeerd doen. En als dat wel gebeurt, is het mijn schuld."

"Psychologisch anders"
Wilmots beseft dat er morgenavond voor de Rode Duivels een pak prestige op het spel staat. "Deze match wordt een goeie test", zegt Wilmots. "We spelen voor 80.000 toeschouwers tegen een groot voetballand. Maar psychologisch is dit anders dan wanneer we volgend jaar op het EK tegen Frankrijk zouden uitkomen."

"Iedereen ziet ons anders"
De Rode Duivels zakken plots als nummer twee op de ranking af naar het Stade de France. "De FIFA-ranking is het resultaat van het harde werk dat we de voorbije jaren geleverd hebben. Dat werk is zes jaar geleden al begonnen samen met Dick Advocaat. We stonden toen 71ste op de FIFA-ranking, als ik me goed herinner. Samen met Dick hebben we toen hard gewerkt om België weer op de kaart te zetten. Nu ziet iedereen ons anders. De spelers uiten nu hun ambities ook. Ze willen naar elk groot toernooi. Een hele belangrijke stap is gezet met het WK, want als je 12 jaar geen groot toernooi hebt gespeeld, is het moeilijk om uit dat dal te geraken."

Lees hieronder verder

PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA

Dat de tweede plaats ook druk meebrengt, vindt Wilmots niet erg. "We hebben hard gewerkt om respect te krijgen", zegt hij. "Maar dat is geen garantie voor het EK van volgend jaar. We willen winnen, maar Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn ook sterke voetballanden. Niemand kan de uitslag voorspellen als wij en deze landen onderling tegen elkaar spelen. Maar wij wíllen presteren en wij wíllen winnen."

Nog niet verloren
Verliezen deden de Rode Duivels alvast nog nooit in het Stade de France. In 2002 maakte Wilmots er vlak voor het WK zelfs een winnende treffer. "Dat herinner ik me nog goed", zegt de bondscoach. "Ik had net mijn derde operatie aan de meniscus ondergaan, de pers vond dat ik te oud was. Ik zei tegen Waseige dat ik absoluut 90 minuten nodig had om klaar te zijn voor het WK. Mijn tank was snel leeg in die match, maar dan vond ik mijn tweede adem en in de 89ste minuut trapte ik die bal in het kruis. Mijn les uit die match is dat zonder hard werk niets mogelijk is."

Schalke 04?
En of hij nu al gepraat heeft met Philippe Collin? "Ja, over veel", zegt Wilmots. "Over een goeie fles wijn, want Philippe is een kenner. En over een nieuw stadion. (grijnst) Maar niet over datgene wat jullie denken."

PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS