Wat (onder meer) Vincent Kompany vindt van Jason Denayer

PHOTO_NEWS
Radja Nainggolan werd overladen met lof, maar ook Jason Denayer deed het voor-tref-fe-lijk. Bondscoach Marc Wilmots noemde zijn wedstrijd in onze krant "enorm". Vincent Kompany had het over een "topprestatie". Ook in de Premier League leren ze Denayer stilaan kennen, in die mate zelfs dat volgers hem volgend seizoen een basisplaats toedichten bij Manchester City. Waarom niet naast Kompany?

Denayer heeft alle kwaliteiten van een moderne centrale verdediger. Hij is bijzonder snel, technisch erg begaafd en heeft weinig overtredingen nodig om zijn tegenstander de bal afhandig te maken. En hebben jullie die rushes bal aan de voet gezien? Denayer barst van het zelfvertrouwen. Uiterlijk onbewogen, immer cool. "Zoals Eden Hazard, altijd kalm", sprak Wilmots. Behoorlijk indrukwekkend voor een 19-jarige. In Wales vrijdag tegenover Gareth Bale? Denayer is niet onder de indruk hoor. Nooit.

De vergelijkingen met Vincent Kompany schieten als paddenstoelen uit de grond. "Die worden puur gemaakt omdat ik ook bij City speel, ook uit Brussel kom en ook een mulat ben", zei Denayer, die zijn eigen naam wil maken, eerder. Kompany is steviger gebouwd en verdedigt agressiever. Denayer liet gisteren zien dat hij een iets meer afwachtende houding aanneemt en zelden hapt. In elke situatie probeert hij kalm te blijven - een kenmerk van de allergrootsten.

BELGA

Wereldformaat
De Brusselaar uit Ganshoren, opgeleid op blote voeten en door Thomas Caers geboetseerd in de voetbalacademie van Jean-Marc Guillou, rijpte dit seizoen bij Celtic Glasgow gestald en keert straks terug naar Manchester City. In eerste instantie om er de voorbereiding aan te vatten. Maar Denayer wil een nieuw en sterk verbeterd contract én vooral speelkansen. Als hij die garanties niet krijgt, dan wil hij vertrekken, al dan niet op uitleenbasis. De interesse is groot: subtoppers in Spanje, Portugal, Duitsland en Italië staan in de rij.

Na zijn wedstrijd in het Stade de France zou City wel eens een versnelling hoger kunnen schakelen om Denayer langer aan zich te binden. Bij de Citizens spraken ze van een prestatie van wereldformaat. "De 19-jarige stapte keer op keer in om veelbelovende Franse aanvallen in de kiem te smoren, dreef de bal op om aanvallen te lanceren en demonstreerde dat hij een goed hoofd op die jonge schouders heeft staan", klonk het onder meer op de officiële clubwebsite, waar een groot artikel aan Denayer werd gewijd. Ook op Twitter was de lof groot: zie hieronder.

BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS