Waarom deze Rusland - België niet dezelfde partij zal zijn als die straks op het EK

Cherchesov in een onderonsje met Martínez in Sint-Petersburg. Het tactische steekspel tussen beide bondscoaches is nu al gestart.
AFP Cherchesov in een onderonsje met Martínez in Sint-Petersburg. Het tactische steekspel tussen beide bondscoaches is nu al gestart.
Nu België na de 1-4 in Rusland zeker is van groepswinst en het statuut van reekshoofd, weten we ook dat de Duivels straks zo goed als zeker in een EK-poule met opnieuw de Russen zitten. Een gegeven dat duidelijk al tactisch speelde in deze wedstrijd in Sint-Petersburg. Al is de slotconclusie van bondscoach Stanislav Cherchesov, op de vraag hoe je tegen dit België moet spelen: “Je speelt er beter helemaal niet tegen.”

De Russische pers heeft het over de pijnlijkste match van hun land in deze EK-kwalificatie. “En waarschijnlijk ook de pijnlijkste van Cherchesov als bondscoach”, schrijven ze. Vooral de manier waarop hun team de 0-2 en de 0-3 incasseerde, vinden ze ontluisterend. “Ik ga er absoluut mee akkoord dat de Belgische goals te makkelijk vielen”, sprak de coach. “Maar wij hadden geen geluk in de aanval. De statistieken wijzen dat uit. We hadden meer balbezit en bevonden ons ook meer voor hun goal dan zij voor de onze. Kijk, ik weet hoe België speelt. Ze hebben hier niet voor niets met zo’n aanvallende ploeg, in hun sterkst mogelijke formatie, gespeeld. Zo begrijpen ze beter hoe we in elkaar steken.”

EPA

Op het recente WK werd Rusland pas in de kwartfinales na penalty’s uitgeschakeld door latere finalist Kroatië, nadat ze van onder andere Spanje wonnen. “Toen kregen we kritiek dat we te verdedigend speelden, nu zouden we het te aanvallend aangepakt hebben... Maar als deze match in een andere context (lees: het EK, nvdr) had plaatsgevonden, hadden we het tactisch ongetwijfeld anders aangepakt. Nu werden we na die 0-1 gedwongen aan te vallen, omdat we nog twee goals nodig hadden om de groep te winnen. Dodelijk tegen België, dat bovendien profiteerde van onze fouten. Ze weten als geen ander zo’n situaties uit te buiten. Terwijl wij onze kansen niet goed uitspeelden.”

Als ik je nu al een antwoord op die vraag geef, zullen jullie al alles weten

Stanislav Cherchesov

Of Cherchesov ook straks de bal zal opeisen, triggerde onze chef voetbal Stephan Keygnaert op de persconferentie nog even de bondscoach. De Russen hadden 55% balbezit. Cherchesov: “Ben jij door Martínez gestuurd met die vraag? Want het ziet er nu wel naar uit dat we op het EK ook tegen België spelen. Wel, als ik je daar nu al een antwoord op geef, zullen jullie al alles weten. Al is het nog altijd beter helemaal niet tegen dit België te spelen.” Voor de goeie verstaander: op het EK volgende zomer trekken de Russen een dubbele afweergordel op en laten ze de Duivels de bal.

LEES OOK IN HLN+ :  Onze chef voetbal vraagt dat niemand de Grote Markt afhuurt op 13 juli, “want een feestje kan altijd”

EPA3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Camp

    Wees eerlijk, de eerste goal was een mooie aanval waar je als Rusland gewoon te kijk stond. Een prachtige actie van De jonge Hazard eindigend met een pracht schot. Een mooi moment waarop hij zich vrijspeelde en binnen knalde kan je niet gaan zeggen dat je hier een fout maakte. Wat wel bedroevend is, is dat Rode duivels gewoon in de tweede helft begon te slabakken. Hier had Rusland van kunnen profiteren, iets dat ze niet goed deden.

  • Carlos Simonis

    De Rode Duivels speelden zoals de Fransen op het WK, veel mensen achter de bal, heel defensief om vervolgens met een snelle counter, die ze geweldig uitvoeren. Logisch dat Courtois weinig of geen doelpunten tegen krijgt. Het is een geweldige keeper, maar zal bij een aanvallende ploeg veel problemen kennen. De Rode Duivels gaan met dit voetbal het EK winnen, dat zijn ze ook verplicht aan hun stand in de Fifa ranking.

  • Mario Roman

    Waar is men bij de UEFA mee bezig. Er moet nog 'geloot' worden en nu weten we al dat Rusland in dezelfde groep zit als België. Dan moeten ze gewoonweg niet meer loten. De UEFA is een hele bende fakers