Exclusief voor abonnees

Veertig jaar geleden legden Rode Duivels in Schotland basis voor EK-finale: “Het wordt tijd voor het allerhoogste”

Van Moer, Vandenbergh en Meeuws.
Photonews/Belga/rv Van Moer, Vandenbergh en Meeuws.
Op 19 december 1979 wonnen de Rode Duivels met 1-3 in Schotland, met één doelpunt van Erwin Vandenbergh en twee van Swat Van der Elst. Die zege verzekerde de kwalificatie voor het EK in Italië, waar de Belgen de finale tegen Duitsland haalden en zo het grootste succes van de Rode Duivels tot nu toe boekten. Veertig jaar later is Schotland opnieuw een etappe naar het EK. Voor de spelers van toen bestaat er geen twijfel: België moet in 2020 voor het allerhoogste gaan.

Walter Meeuws: “Als wij de finale konden hálen, moeten zij die kunnen wínnen”

Walter Meeuws was in 1979 de leider van de defensie van de Rode Duivels. «Winnen in Schotland mag nu geen enkel probleem zijn», vindt hij. «Net zoals het ook geen probleem mag zijn om de groep te winnen. Toen wij destijds naar Hampden Park moesten, wisten we dat ons daar een ploeg stond op te wachten met het mes tussen de tanden. In Schotland stond je toen gevechtsvoetbal te wachten, maar ze hadden ook een goeie ploeg. Ze hadden goeie centrale verdedigers, met Dalglish en Robertson zat er ook groot aanvallend talent in dat team. Nu is Schotland niet meer de ploeg van weleer. Vorig jaar hebben de Rode Duivels er vriendschappelijk met 0-4 gewonnen, dat zegt genoeg. Ik verwacht ook nu 1-3 of zo. In tegenstelling tot onze tijd vormen de kwalificatiewedstrijden nu geen enkel obstakel meer voor de Rode Duivels. Ik zie ze hooguit een punt of drie verliezen.»

«Het is hem voor deze generatie allemaal te doen om het EK zelf. Voor de jongens die derde werden op het WK moet het Europees kampioenschap van 2020 de bekroning worden. Het is het moment voor deze getalenteerde generatie om een prijs te pakken. Het WK 2022 wordt al moeilijker, want dan komt er stilaan toch een wisseling van de wacht aan. Van de huidige verdediging blijft er over drie jaar jaar misschien nog maar één over. Voor die jongens is het nu het moment. Mannen als Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku zullen langer meegaan, maar ook voor hen wordt het EK hét moment om hun geweldig talent te verzilveren met een prijs. Dat is geen kwestie van druk zetten, want deze generatie Rode Duivels legt daar ook zelf de lat. Als wij destijds de finale al konden halen, dan moet deze generatie die finale ook kunnen winnen.»

Walter Meeuws.
Photonews Walter Meeuws.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van den Abbeele

  Voor zij die dwepen met de oude generatie is het best om te vermelden dat het voetbal dikwijls niet om aan te zien was.Sterke organsatie weliswaar, maar met zeer defensief voetbal. Zoveel leuker om de hiuidige jongens aan het werk te zien.Kijk de hallucinante statistieken er maar op na.Net zoals in het tennis waar Kim en Justine op een gegeven moment niets dan kritiek kregen zullen we pas merken wat een weelde we hadden als ze er niet meer zijn.

 • Tony Dekeukelaere

  Om iets te winnen moet je een goede spits hebben ! Laat dat nu het probleem zijn in Belgie !

 • willy brants

  Walter, eerst en vooral hadden jullie een ploeg die voor mekaar door het vuur ging, zonder grote vedetten, maar wel een PLOEG. Niet te vergeten ook hadden jullie een coach die iets van voetbal kende, dat is een heel verschil met de huidige situatie. Wat men in Martinez ooit gezien heeft blijft voor mij een groot raadsel. De Nederlanders vorige week gezien tegen Duitsland? Daar winnen wij NOOIT tegen!

 • André Christiaens

  Inderdaad waren het leeuwen met een rode tong, zij gingen door het vuur voor Guy Thijs die een echte onderliggende band had verkregen van zijn spelers, zowel Vlamingen als Walen waren vrienden, Guy stelde zijn team samen uit de kwaliteiten die zij hadden, voetballers met één doel, doelpunten maken, denkt maar aan Erwin VdB - Lange Jan Ceulemans - Swatje Van der Elst en de leeuw uit de Maaskant op kop en al de andere spelers, 't was feest. Nu was het vrijdag de kindertuin van Roberto Martinez.

 • Dave Janssens

  De finale die velen vergaten! En ook eric debanne heb ik nog nooit 1 positief woord weten zeggen. Hij is er zelf nog niet goed uit of het nu aan de spelers of de coach ligt want hij heeft ze allemaal om beurten alles verweten. Misschien ligt het dus gewoon aan zijn eigen want op een negatieve emotie werd nog nooit iets bereikt, laat staan een 3de plaats op het WK. Het was nochtans eric debanne en collega's die een uitschakeling in de groepsronde voorspelden.