Opgelet Rode Duivels: deze geweldenaar komt onze kant uit

Dat Israël op 31 maart 2015 geen hapklaar brokje wordt voor de Rode Duivels, is al een tijdje duidelijk. Groepsleider met 9 op 9 en onlangs nog Bosnië-Herzegovina ingepakt met 3-0. Een van de exponenten van het dreigende gevaar is de 27-jarige middenvelder Eran Zahavi, een geweldenaar die fenomenale cijfers kan voorleggen.

Kenners van het Europese voetbal kennen Eran Zahavi onderhand wel al, maar voor diegenen bij wie deze 27-jarige middenvelder geen belletje doet rinkelen toch even een korte kennismaking. Sinds januari 2013 bij Maccabi Tel Aviv, waarvoor hij de voorbije drie seizoenen in de competiei fenomenale statistieken kan voorleggen: 7 goals (4 assists) in 16 matchen, 29 goals (4 assists) in 34 matchen en tot dusver 14 goals (3 assists) in 11 duels. Zijn laatste kuntstukje dateert van gisteren toen hij tegen Beitar Jeruzalem uitpakte met een straffe omhaal, een 'chilena' in vakjargon. Het korte lontje - want dat is de keerzijde van de medaille - moet u er maar bij pakken (zie beelden hieronder).

Op de Europese bühne stak Zahavi zijn kop nog niet zo vaak boven het maaiveld. Noch in de Europa League noch bij de nationale ploeg, waar hij nog niet zo lang een vaste waarde is. Onder meer Tottenham en Borussia Dortmund tonen interesse in de international. De vraag rijst nu of naar een Europese topcompetitie gaan nog wel een goed plan is, want Zahavi mislukte in 2011 (mede door blessures) bij het Italiaanse Palermo. Bovendien is het algemeen geweten dat Israëlische spelers elders moeilijk aarden.

Eran Zahavi (r) is de man die Israël naar het EK zou moeten leiden
afp Eran Zahavi (r) is de man die Israël naar het EK zou moeten leiden

9 op 9 vs 5 op 9
De eerstvolgende EK-kwalificatiewedstrijd voor de Rode Duivels staat op 28 maart 2015 op het programma. Dan zakt Cyprus naar het Koning Boudewijnstadion af. Drie dagen later (31 maart 2015) reist België naar Israël. De formatie van onder meer Lior Refaelov (Club Brugge) en Rami Gershon (AA Gent) heeft na drie wedstrijden in groep B van de EK-kwalificatiereeks nog geen punt verloren. België volgt pas op de vierde plaats met vijf punten uit drie duels.

Eran Zahavi (l) feliciteert Omer Damari (r), al goed voor vijf rozen in deze kwalificatiecampagne
afp Eran Zahavi (l) feliciteert Omer Damari (r), al goed voor vijf rozen in deze kwalificatiecampagne