Martínez steunt de Special Devils in Tubeke, maar praat ook over zijn eigen ploeg: “Trainingskamp in maart wordt heel belangrijk”

BELGA
Hoog bezoek vandaag voor de Special Devils. De G-voetballers kregen op het oefenveld in Tubeke bezoek van bondscoaches Roberto Martínez, Ives Serneels en KV Mechelen-icoon Piet den Boer. De drie engageerden zich in het kader van de Special Olympics. 

Een primeur in het Belgische voetbal. Voor het eerst in de geschiedenis selecteerde de voetbalbond 44 spelers met een verstandelijke beperking. De 44 Special Devils en Special Flames zullen België de komende vier jaar met vier teams vertegenwoordigen op internationale voetbal- en futsaltoernooien. Een deel van de atleten zal ons land ook vertegenwoordigen op de Wereldspelen in Berlijn in 2023. 

De KBVB en Special Olympics Belgium willen het G-voetbal extra onder de aandacht brengen en de maatschappelijke aanvaarding van mensen met een verstandelijke beperking stimuleren. In die zin was de aanwezigheid van Roberto Martínez op het oefenveld een fijn duwtje in de rug. Niet evident in een jaar waarin er veel op het spel staat voor de Rode Duivels, maar onze Spaanse bondscoach nam het er graag bij. 

“In maart spelen we twee vriendschappelijke wedstrijden. We willen het daarin opnemen op een specifieke plaats tegen heel specifieke tegenstanders. In juli doen we hetzelfde, dan spelen we ook weer twee keer. Eén van die matchen zal zeker in Brussel plaatsvinden. We spelen op het EK niet in België, dus dat wordt een belangrijk moment voor de fans,” aldus Martínez.

“Er is nog niets getekend, maar het is een grote mogelijkheid dat de oefenmatchen in maart zullen plaatsvinden in Qatar. We mogen nog niets aankondigen, maar de kans is heel groot. Het wordt een heel belangrijk trainingskamp voor ons om te zien waar elke speler staat. Sommigen hebben al 3.000 minuten gespeeld dit seizoen. We mikken op zonnige omstandigheden zodat de spelers wat vitamine D kunnen opdoen.”

Martínez: “Mijn contractverlenging? De focus ligt nu op het EK”

In Tubeke kwam Martínez ook nog eens terug op het vertrek van Johan Walem bij de U21. “Ik was niet verbaasd door het vertrek van Johan. Er wordt in het buitenland met veel plezier en belangstelling gekeken naar wat er in België allemaal gebeurt. Ik denk dat Johan het heel goed gedaan heeft bij de U21. Ik zie het als een natuurlijke overgang voor hem. Alles is correct verlopen tussen de Belgische en de Cypriotische bond. We wensen hem het allerbeste. Hij is er klaar voor.”

Wat met Martínez’ toekomst. Ligt die na het EK nog bij de Rode Duivels? Zijn contract loopt in elk geval af eind juni. “Mijn contractverlenging? Neen, daar heb ik geen nieuws over te melden. De focus ligt nu op de voorbereiding van het EK. We willen daar zo goed mogelijk aan de start staan, mijn toekomst doet er dan niet toe. Aan het eind van het toernooi zal wel duidelijk worden wat de volgende stap is voor mij. Neen, op dit moment lopen er nog geen gesprekken over mijn contractverlenging.”

Piet den Boer: “Dit is een geweldig initiatief van de bond”

Piet den Boer, coryfee van KV Mechelen, gaat aan de slag als een van de bondscoaches van de Special Devils. “Ik vind het een absolute eer om bondscoach te mogen zijn.” De KBVB en Special Olympics Belgium stelden een tienkoppige staf samen die de drie Special Devils-ploegen en Special Flames zullen coachen. Elk team krijgt een sporttechnisch vaardige coach en iemand die ervaring heeft in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De bedoeling is dat deze teams een keer om de twee maanden professioneel trainen in Tubeke op de terreinen van het Belgian Football Center. De volgende trainingen zijn op 1 maart, 3 mei en 9 augustus.

De 61-jarige Piet den Boer is al jaren ambassadeur van Special Olympics Belgium (SOB) en wordt hoofdtrainer van het Unified Team, een ploeg waarin spelers met en zonder verstandelijke beperking samen voetballen. De voormalige spits van KV Mechelen wordt daarin bijgestaan door Annelies Meybosch, al jaren vrijwilligster bij SOB. Den Boer zal het hoofdteam van de Special Devils bijstaan op de Unified Futsal Cup in Litouwen (6-9 april) en de Gothia Cup in Zweden (12-16 juli). De andere coaches zijn Jonas Heuts (Special Devils niveau 2), Koen Van Kemseke (Special Devils niveau 3) en An Blaublomme (Special Flames).

BELGA5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Billiet

  De PL en de grote Spaanse clubs staan immers in rij op hem te wachten en zwaaien met vette contracten...of niet soms ?? We hebben al bijna toch een generatie rode ambtenaren en andere favorietje's waar jeugdig talent slechts met mondjesmaat af en toe een een paar minuten mag spelen..ook in prulmatchen...en dan als niet goed genoeg weer verdwijen. Na al die jaren Martinez...nog steeds geen vaste verdediging. Zal op het EK zuur opbreken..

 • patrick VANHOVE

  Vervang de man die ons de wereldtitel kostte door Eric Gerits met hetzelfde loon en de gouden generatie haalt eindelijk hoofdprijzen!!!!

 • Dirk Van Den Bossche

  Geen trainer nodig ? En waarom marcheerde het niet met Leekens ( meneer 90%) en al die ander zogezegd goede Belgische trainers (Wilmots ?) Deze man heeft tenminste iets bereikt met de Duivels

 • Pat Vanbeveren

  Met deze generatie rode duivels kunt ge nen hond met nen goed op trainer maken. Dan winnen ze nog. Het zijn de topmatchen die er toe doen. En tegen Frankrijk gebuisd.

 • Dirk Daems

  mooi zo, dat contract hoef je ook niet te verlengen...