Martínez begrijpt controverse rond Lukaku niet: “Waarom benadrukt iedereen constant zijn zwakke punten?”

Ma
photo_news Ma
De bondscoach schiet ter hulp. Roberto Martínez, een believer, heeft in de Engelse krant de ‘Mail on Sunday’ de verdediging opgenomen van Romelu Lukaku, spits die meningen verdeelt, nog meer na zijn turbulente vertrek bij Man United. Martínez: “Waarom benadrukt iedereen constant zijn zwakke punten?”

Een treffer van Lukaku voor Inter in een oefenmatch:

Binnenskamers durft Martínez minder lief zijn dan voor een camera of in interview - minder gespin, minder mooiprater. Toch is het geen verrassing dat hij de verdediging van ‘Big Rom’ op zich neemt. Bobby M is een believer. De trainer die zowel bij Everton als bij de Rode Duivels het beste uit Romelu Lukaku kreeg: 61 goals in 127 matchen bij de Engelse middenmoter en 30 goals in 29 interlands - de strafste reeks ooit in de geschiedenis van de Belgische nationale ploeg.

“Romelu wordt onvoldoende naar waarde geschat, ook in Engeland”, vertelt Martínez in de ‘Mail on Sunday’. “De reden is overduidelijk. Omdat iedereen de kwaliteiten die hij niet heeft als nummer 9 blijft analyseren. Iedereen wil hem vertellen dat zijn balcontrole beter zou moeten zijn. Dat hij beter zijn mannetje moet staan in de lucht. Dat hij meer ruimte voor zichzelf moet creëeren. Wat ze echter over het hoofd zien, is zijn killerinstinct. Kijk naar de stats. Hij is een van de strafste doelpuntenmakers op zijn leeftijd. Het is zoals bij elke speler: als je telkens gaat benadrukken wat hij allemaal niet kan, dan heb je niet het gevoel dat hij een goeie speler is. Maar Romelu heeft altijd en overal zijn goals gemaakt.”

Photo News

Martínez en Lukaku werkten drie jaar samen in Engeland, nu ook drie bij de Duivels. De Catalaan weet hoe hij Lukaku psychologisch het best bespeelt. Streel hem, geef hem complimenten, verdedig hem. Om optimaal te presteren heeft Lukaku immers warmte nodig. En het gevoel dat ze honderd procent in hem geloven. Zie ook de gepikeerde manier waarop hij reageert op de kritiek. Het logische gevolg van zijn jeugd, waarin ouders van tegenstanders hem aan de zijlijn beschimpten. Waar hij, als kleurling, het gevoel had dat hij anders werd behandeld, en sommigen hem zelfs vierkant uitlachten. Het heeft sporen nagelaten: een me against the worls attitude. “Geloof in jezelf, want niemand anders zal het ooit doen”, fluisterde zijn ma hem ooit in. Het is het motto waarmee hij sindsdien door het leven stapt. Met harde opbouwende kritiek van mensen met vakkennis, trainers, oud-spelers en ploegmaats, kan hij perfect om. Dan spitst hij de oren. Gratuite opmerkingen van anonieme roepers achter het scherm van een computer of smartphone irriteren hem.

Martínez is niet de eerste en zeker niet de laatste die hem zal verdedigen. Trainers denken doorgaans anders. Die wikken en wegen. In hetzelfde interview noemde hij bijvoorbeeld Kevin De Bruyne een van de beste middenvelders in de wereld.

Lukaku speelt vanavond met Inter tegen het Cagliari van zijn maatje Radja Nainggolan. Die noemde hem een topper. 

Photo News
Martínez en Lukaku.
BELGA Martínez en Lukaku.48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Cleynhens

  Hij heeft één kwaliteit, nl. scoren. Men zegt als spits is dat hetgeen je moet doen, daarmee akkoord maar voor het overige is het een middelmatige " U8 " qua techniek. En zet hem in de beste Belgische ploeg van de jaren '80 dan zou hij nu nog geen 10 doelpunten gescoord hebben. Zijn doelsaldo dankt hij aan de topspelers rond hem en de VELE wedstijden tegen janneke en mieke.

 • Frank Vekemans

  Zolang dat Lukaku alle kritiek op zijn persoon, terecht of onterecht, steeds racisme vind, zal er niets veranderen, door zijn houding om alles onder de noemer racisme te zetten, verdedigd hij zijn soms slechte prestatie's en verkracht hij de betekenis van het woord racisme

 • Lilianne Van Neylen

  Aan vele reacties te zien hier, brengt voetbal het slechtste in een mens naar boven! Jaloezie, beledigingen, afbraak, agressie, bedreigingen, racisme...en dan nog de arrogantie om zichzelf te verheffen boven de wetgeving die er bestaat tegen racisme! Voor een spelletje dat voetbal noemt.

 • Brent De Bruyne

  De mensen kunnen hier zagen zèg! Dat ze zelf op dat plein gaan voetballen, eens zien wie er dan kan lachen. Kritiek geven is altijd makkelijker dan het zelf doen. Dikke respect voor Big Rom! Waar zijn die trotse Belgen?

 • Carlos Simonis

  Voor de voetbalbetweters. Lukaku is zo slecht en beperkt dat Internationale 75 miljoen voor hem betaald heeft. En Lukaku heeft altijd het geluk dat hij makkelijke intikkertjes scoort, en daarom de best scorende spits ooit van de Rode Duivels is geworden. Hij is zo slecht dat hij per jaar slechts 7 miljoen euro verdiend. Een ding klopt wel, hij is geen echte top, maar zit er net onder. Wie is er nu dom en lomp, Lukaku of de betweters hier ?