Maak kennis met Duivelse boeman Lozano, die nu al straffer doet dan Romario, Nilis en Ronaldo bij PSV

Hirving Lozano.
EPA Hirving Lozano.
Hij meet 1m74, weegt 70 kilogram droog aan de haak en doet nu al zijn illustere voorgangers bij PSV verbleken. Jawel, Hirving Lozano is 'the next best thing' uit het Mexicaanse voetbal. De 22-jarige spits gaf met zijn thuisland de Rode Duivels partij in het Koning Boudewijnstadion, en hoe! 'Chucky' bracht de Mexicanen met twee schitterende goals op voorsprong in de tweede helft. 

"Chucky, Chucky, Chucky." Een Mexicaanse fusée kopt zijn land naar een 2-1 overwinning in de Confederations Cup tegen Rusland. We zijn 24 juni 2017 en doelman Akinfeev weet niet wat hem overkomt. Hirving Lozano gooit zich met gevaar voor lijf en leden naar de bal. Ondanks een fikse botsing met de Russische keeper deponeert de jonge Mexicaan de bal netjes in doel om zijn doelpunt vervolgens uitbundig te vieren. PSV wrijft zich in de handen. 

De Nederlandse topclub had Lozano enkele dagen voor de Confederations Cup bij Pachuca weggeplukt voor 8 miljoen euro. Een discutabele overgang, zeker gezien iedereen in Mexico een recordovergang van 22 miljoen euro in gedachten had. Speculatie dat PSV het goudhaantje enkel dankzij een constructie met Manchester City kon bemachtigen, werd al snel naar de prullenmand verwezen door technisch directeur Marcel Brands. Mocht PSV Lozano in de toekomst met winst doorverkopen, dan zou Pachuca wel nog langs de kassa passeren. 

Altijd in beweging: straffere cijfers dan Ronaldo en Romario 

Toeval of niet, net dat toekomstperspectief zit er nu steeds meer aan te komen. Na nog geen half seizoen is Lozano helemaal ontbolsterd in Eindhoven. 'Chucky' scoorde in zeven van zijn eerste acht wedstrijden. Een kunststukje dat niemand eerder tevoorschijn toverde in de Eredivisie. Ook niet Lozano's illustere voorgangers. En dan denken we zomaar aan voetballers als Romario, Ronaldo, Patrick Kluivert en Luc Nilis. Met negen goals prijkt Lozano helemaal bovenaan het lijstje prijsschutters in de Nederlandse voetbalcompetitie.   

Lozano in duel met Laurent Ciman.
BELGA Lozano in duel met Laurent Ciman.

Na negen wedstrijden in Europa is het nog vroeg om de jonge Mexicaan tot wereldvedette te bombarderen. Toch is 'Chucky' nu al voer voor Nederlandse cursisten. Een opvallende statistiek leert dat Lozano al zijn doelpunten maakt na een lopende beweging. De ene keer scoort hij na een lange dribbel, de andere keer na een steekpass (zie filmpje onderaan). Een vinnig baasje dus, al hoeft dat volgens de trainerscursisten van 'Action Type' niet te verwonderen. "Lozano is net als Cristiano Ronaldo of Luis Suárez een schoolvoorbeeld van een 'verticale voetballer'. Dat zijn spelers die direct voor de actie gaan en recht op het doel af willen", klinkt het in het 'Algemeen Dagblad'. "Verticale spelers zijn op hun best als hun team een eindje zakt op het veld, zodat ze de ruimte hebben om te worden gelanceerd." 

"Mijn vrouw is mijn grote voorbeeld"

'Chucky' bewees met zijn goals tegen België ook bij de nationale ploeg al goed bij schot te zijn. In 11 wedstrijden met Mexico vond Lozano dit jaar zes keer de weg naar doel. "Ik probeer elke dag te verbeteren en ik weet dat mijn kopspel en mijn linkervoet nog een pak beter kunnen." 

"Wie mijn grote voorbeeld is? Dan denk ik spontaan aan mijn vrouw. Zij heeft in Mexico al heel wat meegemaakt op jonge leeftijd. We beleefden samen moeilijke tijden", vertelt Lozano nuchter in een interview voor NOS.  

Snelle voetjes, met een nuchtere kop. Het is duidelijk: Lozano heeft alles om het te maken. De naamgenoot van Juan - u weet wel, die stijlrijke aanvaller van Anderlecht uit de jaren '80 - droomt van Arsenal of Real Madrid. "Ik hoop hier nog enkele jaren bij PSV te kunnen blijven, daarna wil ik graag hogerop." Ciman en Boyata weten het intussen al wel. Lozano wordt een grote.

Lozano viert zijn twee treffers in het Koning Boudewijnstadion.
AFP Lozano viert zijn twee treffers in het Koning Boudewijnstadion.
Hirving Lozano.
ANP Pro Shots Hirving Lozano.
Hirving Lozano.
ANP Pro Shots Hirving Lozano.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.