Hattrick Romelu zorgt voor blije gezichten in Genk: 5-1

PHOTO_NEWS
Op de tribunes heersten Mexican wave en selfies, op het veld zelf zorgde Romelu Lukaku met een hattrick voor mooie taferelen. Om maar te zeggen: de laatste aanloop richting Brazilië is onder een goed gesternte gestart voor 'Team Belgium'. Andere conclusies vallen er echt niet te trekken na een avondje Cristal Arena, waar het via goals van Chadli en een penalty van De Bruyne uiteindelijk nog 5-1 werd. Het zwaardere werk mag beginnen in Zweden, waar zondag Zlatan wacht.

Het mag dan maar tegen Luxemburg geweest zijn en na een slappe eerste helft, de Duivels weten weer wat winnen is. Dat was toch al van die glorieuze avond in Zagreb geleden, in eigen land zelfs al van die zwoele zomerpot tegen Servië. Luxemburg toonde zich een brave sparringpartner, op een zondagsschot van Aurélien Joachim na, in het dagelijkse leven niet de plaatselijke bakker, maar wel spits van het Nederlandse RKC. Was dat wel even slikken voor de debuterende Bossut. 'Die bal had Courtois gepakt', was onze eerste reactie. Op nog een poging van die Joachim na moest Sammy geen bal pakken, maar hij kon wel na nog geen kwartier vissen. Romelu Lukaku had er dan al wel 1-0 van gemaakt, na welgeteld 2 minuten en 33 seconden. Op assist van Fellaini klopte hij STVV-doelman Moris een eerste keer.

Romelu Lukaku tekende present in Genk met drie goals, al kon hij er ook vijf gemaakt hebben.
BELGA Romelu Lukaku tekende present in Genk met drie goals, al kon hij er ook vijf gemaakt hebben.

Het zou een mooie avond worden voor 'Romelus', die in Brazilië bij de afwezigheid van Benteke weleens een cruciale schakel kan worden diep in de spits. Halfweg de eerste helft scoorde de 'Toffee', straks terug bij Chelsea (?), zijn tweede. Met de gulle medewerking van Kortrijk-verdediger Chanot en Moris. Dat Lukaku ook nog geen afgewerkt product is, bewees hij trouwens óók vanavond. Na een aflegger van De Bruyne alleen voor doel, viel vooral zijn slecht voetenwerk op. Het weze Romelu vergeven, zeker als hij goals zoals de 3-1 in de tweede helft maakt. Voorbij twee Luxemburgers en hup, in de korte hoek voorbij Moris binnen.

Tijdens de pauze voerde Wilmots zoals aangekondigd veel wissels door. Vijf in totaal, waaronder de inbreng van Januzaj, en wat later maakte ook Origi zijn debuut. Lukaku kreeg op het uur een applausvervanging en een welgekomen vertrouwensboost. Vele wissels komen normaliter het niveau nooit ten goede, maar in Genk brachten enkele jongens de schwung die voor de pauze ontbrak. Vooral Januzaj, wat een lust voor het oog toch, die bij zijn eerste balcontact voor de Duivels meteen een Luxemburger pardoes op het gras deed belanden en een loepzuivere voorzet afleverde.

Januzaj viel meteen op met zijn fluwelen baltoets.
PHOTO_NEWS Januzaj viel meteen op met zijn fluwelen baltoets.

Ook een goed ingevallen Chadli deed zijn duit in het zakje met de 4-1 en in de absolute slotfase forceerde Origi een (lichte) penalty. De Bruyne zette om met de flegma van een Goddelijke Kanarie. Onze 'boy from Ipanema', weet u wel. Klaar om te vlammen in Rio en omstreken, na een seizoen waarin hij lang niet aan voetballen toekwam. Dat was voor niet iedereen het geval, en dat was er vanavond soms duidelijk aan te zien. In Zweden hoeft niet voor iedereen de pees erop, zo zal ook 'Team Belgium' weten.

Kevin De Bruyne maakt er vanop de strafschopstip de 5-1 van.
BELGA Kevin De Bruyne maakt er vanop de strafschopstip de 5-1 van.

BELGIË: Bossut, Alderweireld (46' Vanden Borre), Kompany (cap) (46' Van Buyten), Vermaelen, Vertonghen (79' Lombaerts), Witsel (46' Defour), Fellaini, De Bruyne, Mirallas (46' Chadli), Lukaku (61' Origi), Hazard (46' Januzaj)

BELGA