Dick Advocaat blijft toch bij Sunderland (nadat hij hoorde dat België niets werd)

PHOTO_NEWS
In tegenstelling tot wat hij vorige week zelf zei, geeft Dick Advocaat de job van clubcoach toch niet op. Sunderland heeft hem overtuigd een jaar te laten bijtekenen in het hoge Noorden van Engeland. De Nederlander was een van de kandidaten om opnieuw bondscoach van België te worden - in het geval dat Wilmots na de interland in Wales bekendmaakt dat hij straks Schalke gaat coachen.

In Sunderland zijn ze erg tevreden over de 67-jarige Hagenees, nadat hij de 'Black Cats' overnam van Gus Poyet en hen behoedde van degradatie uit de Premier League. De club had Advocaat dan ook een mooi transferbudget en de laatste beslissing op het vlak van die transfers beloofd, tot hij eigenaar Ellis Short (een schatrijke Amerikaan) vorige week vertelde niet langer bij de club te willen blijven.

Officieel om privé-redenen. Maar nu blijkt dat het er alles behalve uitziet dat hij straks Belgisch bondscoach wordt, zou hij toch ingaan op het aanbod van een extra jaar Sunderland. Zó kennen we 'Dickie' natuurlijk wel. Na zijn aanvankelijke beslissing om niet te blijven, hebben enkele spelers van Sunderland (waaronder kapitein John O'Shea en spits Jermain Defoe) hem ook gecontacteerd om Advocaat persoonlijk te zeggen hoe spijtig ze dat wel vonden.

Gisteravond bleek immers nog dat het Advocaat zélf was die bondsvoorzitter François De Keersmaecker heeft gecontacteerd. "Advocaat heeft inderdaad al met mij contact opgenomen", vertelde De Keersmaecker in Terzake. "Ik heb hem gezegd dat Marc Wilmots nog altijd onze coach is. Zolang ik niets van hem hoor, doen wij niets", klonk het. Advocaat werd in oktober 2009 aangesteld als bondscoach van België, maar kocht zeven maanden later zijn contract af om in Rusland te gaan werken.

Zelf zegt Dick Advocaat te zijn gezwicht voor de vele verzoeken van Ellis Short, die vindt dat de Nederlander de beste coach is die hij ooit heeft binnengehaald. "De club bleef maar bellen", aldus de Nederlander in 'De Telegraaf'. "De eigenaar (Short, nvdr) liet niet los. Sunderland moet een elftal krijgen waarmee het goed voor de dag kan komen in de Premier League. De eigenaar is bereid daar middelen voor vrij te maken. En het is ook wel weer leuk om zo'n elftal te bouwen, nu en in de voorbereiding. Dus heb ik besloten om toch een nieuwe aanbieding te tekenen." 

Eén jaar vindt Advocaat voorlopig voldoende. "Ze vinden me nog fit genoeg en zelf voel ik ook dat ik het allemaal nog prima kan. En het is een prachtige club."