Delirium! 10 jonge Duivels pakken in ultiem slot brons na ware thriller (3-2)

Laat het eventjes tot u doordringen: onze nationale U17 hebben met 10 man een bronzen medaille bemachtigd op het WK in Chili. Tegen een sterke opponent als Mexico leken we na de uitsluiting van Wout Faes én een domper in minuut 88 - de 2-2 - af te stevenen op een zenuwslopende penaltythriller. Uitblinker Dante Vanzeir zorgde in de toegevoegde tijd echter alsnog voor de 3-2 en dus een meer dan verdiende derde plaats. Op die manier sluiten onze jonge snaken een schitterend toernooi af in absolute schoonheid. Proficiat gasten, nooit deed een nationale jeugdselectie beter dan dit!

Veel tijd om te rouwen na die bittere uitschakeling in de halve finale tegen Mali hadden onze jonkies niet, drie dagen later wachtte in Viña del Mar al de troostfinale tegen het flink uit de kluiten gewassen Mexico. Bob Browaeys had opnieuw enkele wissels in petto, meest opmerkelijke wijziging was de basisplaats voor tweede doelman Gaetan Coucke van RC Genk. Vijf dagen geleden 17 kaarsjes uitgeblazen en vandaag de vervanger van de donderdag flaterende Jens Teunckens. Voorin kregen Vanzeir, Van Vaerenbergh en Janssens de kans om hun kunnen te tonen in het Estadio Sausalito.

Leuk trio voorin
En dat frisse offensieve geweld zorgde meteen voor dreiging: de pijlsnelle Vanzeir met terreur op de flank, een knappe voorzet en een kopbal van targetman Van Vaerenbergh maar net over. Het vervolg was al even fluks en de Mexicaanse doelman Romero moest al na vijf minuten een schitterende redding uit de handschoenen toveren. Op het kwartier had het altijd 1-0 moeten staan. Wéér Vanzeir snoepte de weifelende Venegas het leer af en kwam alleen voor doel. Zijn schot belandde maar een metertje naast de paal.

0-0 is een wonder
De Mexicanen lieten zich echter ook niet onbetuigd en nieuwe goalie Coucke moest twee keer de meubelen redden op pogingen van Zamudio. Terug naar de overkant waar Van Vaerenbergh een dot van een kans liet liggen om de ban te breken, maar alleen voor doel kreeg de spits van Club Brugge zijn kopbal niet tussen de palen. Het laatste wapenfeit voor rust was een vrije trap op de paal van Magana, maar dat gebeurde op het moment dat Coucke zijn muurtje nog aan het posteren was. Opnieuw dan maar, dit keer zonder gevaar. 0-0 bij de rust, vreemd gezien de kansen langs beide kanten.

(Lees hieronder het vervolg!)

EPA
EPA

Flits Vanzeir
Zet u schrap voor een dolle aanvangsfase van de tweede helft. De Mexicaanse bondscoach Mario Arteaga gooide Marin - niet Marko - in de strijd en die tekende vrijwel meteen voor de eerste kans, de benen van Coucke brachten redding. Aan Belgische zijde bleven Vanzeir en Van Vaerenbergh niet te stuiten en daar moest een doelpuntje van komen. En ja hoor, de ongrijpbare Genkie Vanzeir met een flitsende actie op rechts en vervolgens panklaar gelegd voor de aanwezige Van Vaerenbergh: 1-0. De pret duurde welgeteld drie minuten want kapitein Wout Faes maakte ongelukkige hands in het strafschopgebied. Strafschop en een koud kunstje voor Marin. Dan vraag je je toch af of penaltyspecialist Teunckens de reddende engel had kunnen zijn.

Wat een slot!
Het spelbeeld keerde in ieder geval en het scheelde niet veel of het was meteen 1-2. Even pompen of verzuipen, maar luchtmacht Wout Faes toonde zich de rots in de branding. Tot de aanvoerder met de gekrulde manen opzichtig in de rug van Gurrola duwde en zijn tweede gele kaart onder de neus geduwd kreeg. Ai, ai met tien en zonder kapitein op het schip. Kon dat nog goed aflopen? Dante Vanzeir was er natuurlijk nog, de man van de match mocht op de counter solo op doel af en ringeloorde Romero met een schitterende lob. Een beetje tegen de gang van het spel in, maar wat een explosie van vreugde! Met lijf en leden die voorsprong verdedigen was de boodschap en doelman Coucke deed zijn duit in het zakje door zeven minuten voor tijd een voorzet van onder de lat te tikken. Helaas, twee minuten voor tijd kwam een strijdend Mexico toch nog langzij via Venegas. Onze jongens waren vreemd genoeg niet van slag en deden het onmogelijke: in minuut 93 de 3-2 maken, getekend grote held Vanzeir. Wat een koelbloedigheid, wat een feest!

AFP
EPA
EPA