De Bruyne bezorgt Duivels met klasseflits zege tegen stugge Zwitsers

belga/photonews
De Rode Duivels hebben hun eerste oefengalop in aanloop naar het EK in Frankrijk met 1-2 gewonnen. Met een klasseflits bezorgde - een voor de rest bleke - De Bruyne de Belgen de overwinning in het slot van de wedstrijd. Ook Lukaku kon zijn conto meteen openen in een match waarin de Duivels het zeker niet onder de markt hadden.

Wilmots koos voor een aanvallende opstelling met Witsel als rechtsachter. De middenvelder van Zenit kreeg de voorkeur op onder andere Laurent Ciman, maar het experiment werd geen onverdeeld succes. Voorin moest het trio Mertens-Lukaku-Hazard voor de goals zorgen.

En de aanvallende intenties van de bondscoach leverden meteen ook resultaat op, want de eerste dreiging was van de Duivels. Hazard zette voor, maar de bal van de aanvoerder was niet nauwkeurig genoeg. De overmacht was echter van korte duur, want al gauw namen de Zwitsers het commando over.

En dat resulteerde op het halfuur ook in de 1-0. Lang rolde andermaal de Belgische linkerflank op - daar kreeg Vertonghen maar weinig hulp van Hazard - en de Zwitserse rechtsachter bracht de bal voor doel. Daar kon Alderweireld het gevaar nog keren, maar het leer viel voor de voeten van Dzemaili, die Courtois met een stevige pegel geen kans liet.

Maar lang kon de thuisploeg niet van die voorsprong genieten. Drie minuten na het openingsdoelpunt deed Lukaku immers wat de hele natie van hem verwacht: scoren. Senderos liet een uitstekende voorzet van Mertens zomaar vliegen en aan de tweede paal joeg 'Big Rom' de bal hoog in de goal van Sommer. Alles te herdoen in de tweede helft.

Dzemaili bracht de Zwitsers op het uur 1-0 voor.
belga Dzemaili bracht de Zwitsers op het uur 1-0 voor.
Lukaku bracht de score al snel in evenwicht.
Photo News Lukaku bracht de score al snel in evenwicht.

Opvallend: Wilmots besloot nog geen wissels door te voeren tijdens de rust en de ploeg zo nog wat automatismen te doen kweken. En met één van die automatismen lijkt het wel al snor te zitten. Tien minuten na rust werd Lukaku opnieuw gezocht met een lage voorzet vanop rechts en de spits van Everton dook met sprekend gemak voor Senderos, maar de bal beroeren lukte net niet.

Vijf minuten later mocht de targetman gaan rusten en Batshuayi nam zijn plaats in. Wilmots had blijkbaar genoeg gezien van zijn basisploeg, want niet veel later kwamen ook Origi en Jordan Lukaku het veld op. Ciman was even daarvoor ook al Dembélé komen vervangen.

Ook de Zwitsers brachten heel wat vervangend personeel in en dat kwam het tempo niet bepaald ten goede. Beide ploegen kregen wat halve kansen, maar de wedstrijd leek - ondanks een domme rode kaart van Seferovic - een stille dood te sterven. Maar met één welgemikte pegel schudde De Bruyne iedereen op de tribunes opnieuw wakker. De middenvelder haalde uit vanop links en zijn schicht verdween heerlijk in de kruising, geen verhaal voor Sommer. Wilmots heeft nog werk voor de boeg, maar na de klasseflits van zijn spelverdeler zal hij dat ongetwijfeld met veel meer plezier aanvatten.

Wilmots moest tijdens de wedstrijd heel wat bijsturen. Zijn experiment met Witsel als rechtsachter was niet erg geslaagd.
belga Wilmots moest tijdens de wedstrijd heel wat bijsturen. Zijn experiment met Witsel als rechtsachter was niet erg geslaagd.
Shaqiri was de gevaarlijkste man bij de thuisploeg.
belga Shaqiri was de gevaarlijkste man bij de thuisploeg.
belga
De Bruyne loodste de Belgen in het slot voorbij Zwitserland.
EPA De Bruyne loodste de Belgen in het slot voorbij Zwitserland.

Technische fiche:

Vriendschappelijke oefeninterland - Voorbereiding EURO2016:
In het Stade de Genève (Zwi):
Zwitserland - België 1-2 (rust: 1-1)
Scheidsrechter: Paolo Silvio Mazzoleni (Ita)
Toeschouwers: 20.000

Doelpunten:
Zwitserland: Dzemaili (31.)
België: R. Lukaku (34.), De Bruyne (83.)

Rode kaarten:
Zwitserland: Seferovic (81.)

Opstellingen:
Zwitserland: Sommer - Senderos (64. Elvedi), Lang (64. Widmer), Rodriguez, Djourou (84. Fernandes) - Behrami (cap), Dzemaili (78. Zakaria), Xhaka - Shaqiri, Mehmedi (63. Tarashaj), Derdiyok (41. Seferovic)

Bondscoach: Vladimir Petkovic (Bos)

België: Courtois - Witsel, Alderweireld, Vermaelen (67. J. Lukaku), Vertonghen - Fellaini (85. Benteke), Dembélé (55. Ciman), De Bruyne - Hazard (cap), Mertens (67. Origi), R. Lukaku (58. Batshuayi)

Bondscoach: Marc Wilmots

De Bruyne besliste de wedstrijd in het slot, zijn ploegmaats overladen hem met felicitaties.
belga De Bruyne besliste de wedstrijd in het slot, zijn ploegmaats overladen hem met felicitaties.