Bondscoach Browaeys voor vertrek naar EK U17 in Ierland: “Dromen van gouden medaille”

Bob Browaeys.
RV Bob Browaeys.
Vrijdag is het zover voor de Belgische U17. Dan beginnen ze aan hun EK in Ierland. Bondscoach Bob Browaeys is voor afreis alvast hoopvol gestemd: “De jongens hebben er zin in. Ze zijn mentaal klaar om zo ver mogelijk te geraken.”

Browaeys mikt met zijn twintigkoppige selectie aanvankelijk op een plek in de kwartfinales, waarvoor zijn spelers de groepsfase moeten overleven: “We mogen onze tegenstanders niet onderschatten. Ik denk dat onze openingswedstrijd tegen Tsjechië het moeilijkst zal worden: zij combineren fysiek met efficiënt voetbal. Maar natuurlijk houden we ook rekening met Griekenland en Ierland, de twee andere tegenstanders. Als gastland kan je altijd iets meer, dus ook de Ieren zullen een taaie klant zijn. Wanneer we die groep overleven en dan ook onze kwartfinale winnen, hebben we een ticket beet voor het WK in Brazilië, in oktober van dit jaar. Dat is uniek. Maar we bekijken het stap voor stap, voetjes op de grond.”

Jérémy Doku

Aan de focus van de spelers zal het alvast niet liggen: “Die is top. Het is de eerste keer dat ze een EK spelen, dus ze hebben er zin in. Na onze perfecte voorbereiding (9 op 9 in zowel de kwalificatie- als de eliteronde, red.) wil deze groep een volgende stap zetten op het EK.” Is dat, na de halve finale van vorig jaar, dan de overwinning? “Dromen van een Europese titel mag, maar je bent niks met een Europese titel bij de U17 als niemand van deze ploeg doorstroomt naar de A-ploeg. Ik merk dat deze groep opvallend volwassen omgaat met onze deelname aan het EK. De spelers zijn zelfzeker, mentaal zijn ze klaar om zo ver mogelijk te geraken.”

Ook de ervaring van sommige voetballers van deze generatie is hoopgevend, al waarschuwt Browaeys: “De roem mag hen niet naar het hoofd stijgen. Jérémy Doku verzamelde dit seizoen al speelminuten in het eerste elftal van Anderlecht, en gaat daar heel goed mee om. Maar als hij die focus laat zakken, zal hij geen goed EK spelen. Kijk ook naar Marco Kana, onze kapitein. Die tekende gisteren zijn profcontract bij Anderlecht en gaat daar heel nuchter mee om.”

Roberto Martínez

Net voor het vertrek naar Ierland kregen de Jonge Duivels nog een motivatiespeech van bondscoach Roberto Martínez: “Hij volgt ons van nabij. Zo komt hij ook kijken naar onze groepswedstrijd tegen Ierland. Een enorme stimulans voor de spelers”, besluit Browaeys.

Bob Browaeys.
rv Bob Browaeys.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.