Bond zit eerste keer samen met Martínez: “Eigenlijk wordt hij al 4 jaar onderbetaald”

Roberto Martínez.
Photo News Roberto Martínez.
De top van de Belgische voetbalbond (KBVB) heeft een eerste keer samengezeten met Roberto Martínez. Het gesprek ging over de inhoudelijke toekomstvisie van de bondscoach. Komende zomer loopt het contract van de de Spanjaard af. Bij de Franstalige nieuwszender LN24 uitte Jesse De Preter, advocaat van Martínez, zondag nog zijn frustratie over het aanslepen van het dossier. Daags nadien volgde het eerste gesprek. Intussen blijft De Preter achter zijn woorden staan, bevestigt hij aan onze redactie. 

Martínez werkt momenteel zwaar onder zijn prijs. Nadat Bart Verhaeghe in de lente van 2018, voor het WK in Rusland, het contract van de bondscoach met twee jaar verlengde, loodste Martínez de Duivels eerst naar de derde plaats op de Wereldbeker en daarna naar de nummer 1-positie op de FIFA-wereldranglijst. De waarde van Martínez ís dus gevoelig gestegen. Bovendien heeft hij de voorbije twee jaar herhaaldelijk aanbiedingen van Europese topclubs afgeslagen uit loyauteit aan zijn contract en de voetbalbond. Verder is Martínez al bijna twee jaar aan het werk als technisch directeur bij de voetbalbond na het vertrek van Chris Van Puyvelde en dat onbezoldigd. Als bondscoach verdient hij 1,2 miljoen euro per jaar. In 2016 kreeg hij bij Everton een opstapvergoeding van 12 miljoen.

Dat allemaal zal logischerwijze zijn prijs hebben. En het is zéér de vraag of Bayat en Bossaert de kloof tussen vraag en aanbod zullen kunnen dichtfietsen. Naar verluidt wil de voetbalbond niettemin een (forse) inspanning leveren. Martínez ís graag in België en meent dat zijn project nog progressiemarge heeft, maar hij beseft dat hij vooralsnog heel goed in de markt ligt bij Europese clubs op Champions League-niveau. Om nog eens twee jaar die deuren te sluiten, zal hij stevige compensatie willen.

De Preter uit frustratie, bondsvoorzitter Bayat naar verluidt not amused

Bij LN24 kreeg Jesse De Preter zondag, voor het eerste gesprek gevoerd werd, de vraag of de Spanjaard ook na het EK bondscoach van de Rode Duivels zal blijven. “Dat hangt niet van ons af”, repliceerde De Preter, die aan onze redactie vandaag nog eens bevestigde dat hij de reactie vooraf niet had doorgesproken met Martínez. ‘t Ging eerder om een persoonlijk standpunt van De Preter. “Ik zeg hier niet dat hij drie tot vier keer meer moet gaan verdienen want hij kan bij eender welke club vijf tot zes keer meer opstrijken. Maar een beter salaris moet kunnen. Vergeet niet dat Martínez al twee jaar technisch directeur is zonder verloning.”

Martínez en Bayat.
Photo News Martínez en Bayat.

“We hebben twee keer een inspanning gedaan. In 2016 heb ik samen met Martínez onderhandeld en kregen we een contract aan inferieure condities (lees: een salaris onder de marktprijs, red.). Dat is geen geheim. We hebben dat contract ‘makkelijk’ verlengd in 2018, omdat er stabiliteit nodig was in de ploeg voor het WK. Maar eigenlijk wordt hij al vier jaar onderbetaald voor iemand die een waanzinnige impact heeft gehad op het Belgische voetbal. We zullen geen exorbitante eisen stellen.” 

“Wat mij vooral stoort is dat de bond het woord voert via de kranten”, gaat De Preter verder. “Er wordt al van in oktober gesproken dat er gesprekken zullen komen, ondertussen is er nog niet onderhandeld geweest. Ik vraag simpelweg dat ze iets doen. Ik blijf het een beetje bizar vinden dat je een onderhandeling een tiental keer aankondigt. Ik vind dat eerlijk gezegd niet heel respectvol. Nu leeft de perceptie, ten onrechte, dat Roberto een geldwolf is en dat stoort ons.”

Gisteren heeft Martínez in een gesprek zijn project voorgesteld en over de inhoud gepraat. “Het einde van een generatie komt eraan en de bondscoach heeft een diepgaande analyse en sportief plan opgemaakt over hoe we dat moeten opvangen. Daarna is het aan de bond om een financieel voorstel te doen.”

Mehdi Bayat, de voorzitter van de voetbalbond, is naar verluidt not amused met de uitspraken van De Preter. Bayat hecht dan ook weinig waarde aan de interventie. Bayat en Martínez staan dagelijks in contact. Het gesprek van gistermiddag ging over de inhoudelijke toekomstvisie van de bondscoach. Eens beide partijen daarover dezelfde visie hebben, komt het financiële luik ter sprake.

Photo News76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • frankie bressinck

  Ja, onderbetaald? 4,8 miljoen op 4 jaar voor ocharme een 20 wedstrijden op een jaar te coachen! En het resultaat? Met moeite een bronzen medaille op het afgelopen WK!

 • eric debanne

  Onderbetaald ......? Verdienen die mensen nog niet genoeg mss ...? En we wachten nog altijd om een trofee te winnen eh !

 • Carlos Simonis

  Martinez heeft ook nog niks gewonnen. De nummer 1-positie op de FIFA-wereldranglijst is geen tastbare prijs. Dat is leuk en aardig, maar je wint er niks mee. De Rode Duivels moeten het EK winnen met dit fantastisch elftal. Geen tweede of derde prijs, anders is dit elftal alleen kampioen op papier, die later in de vuilbak terecht komt.

 • Gunther Persoon

  Onderbetaald ?????? Martinez is geen toptrainer ..... Hij heeft enkel een lichting goede spelers .... Hij kan het goed uitleggen,maar tactisch ....???? Er zijn veel trainers die met deze spelers een ploeg neerzetten. De deur staat open zou ik zeggen ...adieu ....

 • Rudi Pieters

  1.2miljoen euro per jaar hoeveel matchen spelen de Belgen op een jaar iedereen vind dat gewoon