België al 582 dagen nr. 1 van de wereld (én zo langer dan Frankrijk)

 De Duivels vierden hun historische 30/30 na afloop van de wedstrijd tegen Cyprus.
BELGA De Duivels vierden hun historische 30/30 na afloop van de wedstrijd tegen Cyprus.
De perfecte EK-kwalificatiecampagne zet ook nog eens de eerste plek van de Rode Duivels op de FIFA-wereldranking in de verf. En hoe. Vandaag gaat België al zijn 582ste dag in als nummer 1. We bezetten daarmee al langer de leidersplaats dan bijvoorbeeld Frankrijk deed.

Eind november publiceert de FIFA de nieuwe wereldranking, maar het lijdt weinig twijfel dat België door de winterse interlandluwte tot en met april 2020 verzekerd zal zijn van de eerste plek. Tegen dan zullen de Rode Duivels al meer dan 700 dagen als nummer 1 mogen pronken, opgesplitst in twee periodes.

Een eerste keer voerden de Rode Duivels de ranking aan onder bondscoach Marc Wilmots op 5 november 2015. Ze zagen zich na 154 dagen op 7 april 2016 afgelost door Argentinië. De tweede periode aan kop sinds 20 september 2018 onder bondscoach Roberto Martínez duurt tot op de dag van vandaag al 428 dagen. Nota bene: alleen Brazilië en Spanje wisten in het verleden een langere onafgebroken periode aan kop te blijven - Brazilië tussen 1994 en 2001 zelfs 6 jaar en 9 maanden.

Straf hoe België zich als een klein voetballand - zeker qua oppervlakte en aantal inwoners - nu tussen de grote voetballanden nestelt.

Sinds de oprichting van de FIFA-wereldranking eind 1992, met Duitsland als eerste nummer 1, hebben slechts acht voetballanden de hoogste positie bezet. België staat intussen al langer op 1 dan Frankrijk ooit gestaan heeft en kan eind mei 2020 ook het ‘vierde’ land Argentinië (772 dagen op 1) voorbijsteken. De top 3 Brazilië (4.701 dagen), Spanje (1.959 dagen) en Duitsland (1.151 dagen) lijkt nog even ongenaakbaar. Italië voerde 188 dagen de ranglijst aan en Nederland een kleine maand (28 dagen) in de zomer van 2011. Van de grote voetballanden kon Engeland nooit proeven van de kop. 

AANTAL DAGEN OP DE EERSTE PLAATS IN DE FIFA-RANGSCHIKKING:

1. Brazilië 4.701

2. Spanje 1.959

3. Duitsland 1.151

4. Argentinië 772

5. BELGIË 582

6. Frankrijk 418

7. Italië 188

8. Nederland 28

* sinds oprichting FIFA-wereldranking eind 1992
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Billiet

  Liever een WK, EK titel dan een nummertje in een foef-ranking die niemand serieus pakt, behalve in België...bij gebrek aan het eersgenoemde..

 • Meert Dominique

  Weer de commentaren van de "specialisten", echte Vlaamse frustraten. De RD's spelen echt verdedigend, maar 4 doelpunten per westrijd. Ajax en Barcelona spelen met 10 mannen achter de bal. Arm Vlaanderen.

 • Jan Jansen

  Nederland misschien « maar » 28 dagen maar wel 3xWK finale en EK. Engeland nog nooit op eerste plaats maar wel WK. Belgie 582 dagen en nog niets gewonnen en nog geen WK finale... lekker belsngrijk dus die FIFA rangking!

 • Carlos Simonis

  Van Frankrijk en anderen mogen de Belgen 100.000 dagen bovenaan staan in de ranking, dat maakt voor hun niks uit, zolang de anderen de echte beker pakken is er niets aan de hand. Grafieken zijn leuk en aardig, alleen wint men daar geen echte prijs mee, slechts schouderklopjes of een duimpje omhoog. Straks moeten de Rode Duivels er echt staan, en geen excuses meer zoeken (zoals op het WK tegen Frankrijk), want zo aanvallend spelen de Rode Duivels ook niet, steeds met 9 man achter de bal,

 • Jan Dewolf

  We kunnen misschien gokken op wat het langst volhoudt : nr. 1 op de FIFA ranglijst of een land zonder regering .