Bedankt, Courtois: arrogante Duivels overleven nipt na rood voor Kompany

Photo News
België is aan een afgang ontsnapt in Israël. Na een schabouwelijke tweede helft waarin Kompany snel rood kreeg bleef de 0-1, een geluksgoal van Fellaini, nipt overeind. Genoeg voor de gedeelde leiding met Wales, maar nonchalante Duivels -met een gewisselde Hazard als exponent- zaaiden onnodige onrust en mochten blij zijn dat ene Courtois in doel stond. De arrogantie net niet afgestraft.
Met het nodige vlieg- en stuntwerk zorgde Thibaut Courtois opnieuw voor een 'clean sheet'.
photo_news Met het nodige vlieg- en stuntwerk zorgde Thibaut Courtois opnieuw voor een 'clean sheet'.
De doelman werd verkozen tot 'man van de match' en dat zei voldoende over de nonchalance waarmee de Duivels de tweede helft aanvatten.
Photo News De doelman werd verkozen tot 'man van de match' en dat zei voldoende over de nonchalance waarmee de Duivels de tweede helft aanvatten.
Courtois bewees opnieuw zijn topklasse in Jeruzalem.
photo_news Courtois bewees opnieuw zijn topklasse in Jeruzalem.

Eigenlijk kon het vooraf nauwelijks fout lopen in Jeruzalem. De Zwarte Duivels op hun sterkst (op een fitte Vermaelen na) en in dezelfde elf die wist te behagen tegen Cyprus, de perfecte grasmat in het Teddy Stadium en de verdediging van de Israëli's die geleid werd door Tal Ben Haim, vorig jaar door Standard met stille trom afgevoerd richting Charlton. Bovendien dacht de plaatselijke coach Eli Gutman zich de luxe te kunnen veroorloven Lior Refaelov op de bank te houden. Straf. Ook van een vijandig thuispubliek was er nauwelijks sprake: deze fan hoopte zelfs op het shirt van Thibaut Courtois.

Al na negen minuten zat België op rozen, nadat Witsel het perfecte Israëlische geboortecadeau voor zijn snel toekomstige Mai-Li niet in dank aannam en nipt naast besloot. De Duivels hadden het nodige geluk bij de goal: Nainggolan nam slecht over bij een ingestudeerde fase op een vrije trap van De Bruyne, maar zag zijn poging bij een vrijstaande Kompany belanden. Die stuitte op Marciano, waarna Fellaini de bal met een gelukkige toets haast letterlijk in doel keek. Mochten we Fellaini zijn, zouden we vrijdag een lotje voor EuroMillions kopen. Na zijn twee goals zaterdag de twaalfde interlandgoal voor 'Big Fella', die zich zo meteen in de toptwintig der Belgische topschutters aller tijden nestelt.

9': Toen leken de Duivels op een rustige avond af te stevenen. Fellaini heeft er net 0-1 van gemaakt.
BELGA 9': Toen leken de Duivels op een rustige avond af te stevenen. Fellaini heeft er net 0-1 van gemaakt.

Die beginfase mocht er best wezen. Een goeie De Bruyne liet een kans op de 0-2 benut, een dominante Nainggolan liet toe Witsel en Fellaini hoog te opereren en een bijzonder defensief Israël kwam nauwelijks in de buurt van Courtois. Alleen: het Belgische tempo zakte zienderogen, Hazard leek er weinig zin in te hebben en het vizier stond niet voldoende afgesteld. De partij verwaterde, de avond in Jeruzalem leek een bijzonder saaie te gaan worden. Zelfs toen Israël snel na de pauze profiteerde van nonchalante Duivels en wat kwam opzetten. De 0-1 was krap, maar tot wat schuchtere pogingen vanop afstand kwam Israël niet.

Tot we in twee minuten na het uur plots opgeschrikt werden. Eerst haalde Wilmots zowaar Hazard naar de kant voor Chadli. Niet eens onterecht, na een nieuw flets optreden van de Chelsea-ster in het nationale shirt. Hazard zichtbaar ontgoocheld, al bleef zijn reactie professioneel. Een minuut later: Kompany verslikt zich in zijn dribbel en gaat dan hangen aan het shirt. Als de kapitein zijn slechte periode bij Man City achter zich hoopte te laten bij de nationale ploeg, kwam hij bedrogen uit. Een lichte maar terechte tweede gele kaart en zo werd het zowaar nog spannend. De debuterende Denayer erin voor Benteke, België de loopgraven in. Alle hens aan dek. De vertwijfeling sloeg toe, zij het niet bij één man: Thibaut Courtois. Opnieuw bewees die zijn topklasse. Zeker toen hij snel neerging op een schot van Sahar en ook snel hapte op de rebound. De trofee van man voor de match was voor hem. Een veeg teken.

Eden Hazard trekt met het hoofd naar beneden naar de kant. Chadli is zijn vervanger.
photo_news Eden Hazard trekt met het hoofd naar beneden naar de kant. Chadli is zijn vervanger.
Hazard kijkt niet echt opgezet richting Wilmots, al bleef zijn reactie na de vervanging professioneel.
Photo News Hazard kijkt niet echt opgezet richting Wilmots, al bleef zijn reactie na de vervanging professioneel.

De Israëli's brachten dan toch Refaelov in en verdienden de gelijkmaker, maar kregen hem niet. Wilmots verraste nog met de inbreng van Origi voor Nainggolan, om toch nog te gokken op diens snelheid. De organisatie bleef wankel. De grens tussen het métier om het resultaat over de streep te trekken en de arrogantie bij de Duivels was flinterdun. Neen, België scoorde geen punten. In de hoofden dan. Want op de tabel zijn het er wel drie bij en komen de Duivels samen met Wales op de eerste plaats in hun groep. Maar het goeie gevoel is Wilmots wel kwijt. Eerherstel in Cardiff op 12 juni dan maar?

photo_news

Israël - België 0-1 (rust: 0-1)
DOELPUNT: 9' Fellaini (0-1)
GEEL: Dgani (17'), Yeini (54'), Refaelov (88'), Kompany (11' en 64'), Alderweireld (19'), Lombaerts (75')
ROOD: Kompany (64' tweede keer geel)
ISRAËL: Marciano - Ben Haim (cap), Gershon, Ben Harush (84' Barda), Dgani - Biton, Natcho, Zahavi, Yeini (66' Refaelov), Hemed (46' Tal Ben Haim II) - Sahar
BELGIË: Courtois - Alderweireld, Kompany (c), Lombaerts, Vertonghen - Nainggolan (86' Origi), Witsel, Fellaini - De Bruyne, Hazard (63' Chadli), Benteke (66' Denayer)
SCHEIDSRECHTER: Mark Clattenburg (Eng)