"Met hun winstpremies zouden Rode Duivels België beter vol voetbalpleintjes leggen"

Moussa Dembele tijdens een voetbalkamp voor kinderen.
gie Knaeps / Photo News Moussa Dembele tijdens een voetbalkamp voor kinderen.
445.000 euro - bruto, weliswaar. Dat is de premie die elke Rode Duivel van de Voetbalbond op z'n rekening gestort krijgt voor het winnen van de Wereldbeker. Dáár ligt het geheim om van zo'n heerlijke maand een duurzaam succes in de samenleving te maken, klinkt het. "Laat hen dat geld in een pot steken, en doé er iets mee - overal voetbalpleintjes aanleggen, bijvoorbeeld." 

Vincent Kompany heeft al aangekondigd dat hij zijn winstpremie integraal aan het goede doel zal schenken - zíjn goede doel, weliswaar. Lovenswaardig, maar onvoldoende. "Weet je wat chic zou zijn?", vraagt prof Sportbeleid Jeroen Scheerder (KU Leuven). "De Voetbalbond die zegt: 'Beste spelers, proficiat met de wereldtitel. Jullie hebben de bonus van 445.000 euro per man verdiend. Maar: als jullie dat geld zouden afstaan, leggen wij er nog eens hetzelfde bovenop en we doén daar iets mee voor de maatschappij.' Ik ben er zeker van dat de sponsors van de Bond zullen volgen, en voor je het weet heb je een prachtige pot waar je duizenden jongens en meisjes mee kan helpen." 

Ondernemer Saskia Van Uffelen (Ericsson) sluit zich daar volmondig bij aan. "Als we iets duurzaam willen creëren dankzij het WK, moeten de voetballers iets teruggeven aan het land. Ik weet wel dat die mannen allemaal contracten bij clubs hebben, maar er moet toch iéts mogelijk zijn. Als er een páár zeggen: 'We doen dat', dan zal de rest wel volgen - de sociale druk neemt toe, hé", meent Van Uffelen.

Vandaag in deel 4 van onze reeks 'We zijn wereldkampioen': de kansen voor de maatschappij. Lees de volledige reportage in HLN+, exclusief voor abonnees.
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ruby Robeyns

  SAM Bedfort! Proficiat man, u kon het weer niet laten de politiek erbij te slepen!

 • piet boer

  Zoals dat Cruyff veldje wat na 1 dag gesloopt is, beter vinden ze echt een goed doel.

 • Theo Van Hoof

  Nanine DeWilde vraag een keer na aan een organisator hoeveel hij mag betalen om de straat af te zetten, de begeleiding door politie, onkostenvergoeding seingevers, ... Je gaat versteld staan.

 • Theo Van Hoof

  Marnix Malone, zoek eens op hoeveel Duitsland en hoeveel België uitbetaalt aan zijn potstampers. Als de Duitsers WK worden krijgen ze 350 000 (was 300 000). De potstampers krijgen tussen 570 000 en 600 000. In 2014 kregen ze 304 000 voor een kwartfinale. Indien ze WK werden was dat 803 000. Hoezo Duitsland betaald meer?

 • Theo Van Hoof

  Welke winstpremie? Die zal niet zo hoog zijn. Na eerste ronde naar huis.