Red Flames pakken de scalp van Italië en plaatsen zich voor WK-barrageduels

BELGA
Een unicum. Voor het eerst hebben de Red Flames zich verzekerd van WK-barrageduels. Onze nationale voetbaldames klopten leider Italië (2-1) terwijl enkele andere tweedes van hun pluimen lieten. België schaart zich zo alsnog bij de vier beste tweedes - samen met Nederland, Denemarken en Zwitserland - en strijdt in een halve finale (oktober) en finale (november) om het laatste Europese WK-ticket.

De eerste vereiste: het reeds geplaatste Italië vloeren. Geen sinecure, met het maximum van de punten waaronder een 2-1-thuiszege tegen onze Flames toonde de Azzurri zich tot dusver onklopbaar. Bondscoach Ives Serneels had echter een tactisch plannetje, met hoge druk en veelvuldig gebruik van de flanken trokken onze nationale voetbaldames meteen in het offensief. Mét succes. 

Na amper zes minuten was het immers al raak. De Caigny trok perfect voor, Vanmechelen troefde in een spurtje haar naaste belager af en deponeerde in het lege doel. 1-0. Perfecte start. Wat volgde was een dominant België, tot de referee prompt maar terecht de bal op de stip legde na een onbesuisde tackle van Philtjens. Girelli kreeg de 3.000 fans aan Den Dreef eventjes stil. Even, inderdaad. (lees onder de foto verder)

BELGA

De 2-1 lag immers vijf minuten later in het mandje, een kopie van de eerste goal. Dit keer kroop Cayman vanop de rechterflank in de rol van aangever, alweer Vanmechelen dook in de rug van de Italiaanse defensie en liet in twee tijden de netten trillen. 2-1 aan de rust, meer dan verdiend. 

WK-droom

Ook na de koffie deelden de Flames de lakens uit. Wullaert rolde de hele Italiaanse defensie op en stak vervolgens tot in den precisie bij Cayman. Giuliani dook echter goed in de voeten om een derde Belgische treffer te verijdelen. Philtjens miste op het uur volledig haar schot - al was de hoek scherp - en ook een corner zaaide paniek in de defensie van de blauwhemden. En Italië? Dat plaatste daar lange tijd niets tegenover, al moest Evrard zich in de slotminuut wel onderscheiden op een prima kopbal. Broodnodig. Eindstand: 2-1. (lees onder de foto verder)

Photo News

Victorie, dus werd er na het laatste fluitsignaal snel op enkele honderden smartphones gekeken wat de resultaten op de velden van de andere tweedes waren. Vóór de match stonden de Flames in de rangschikking der tweedes op een zesde en voorlaatste plek. Enkel de vier beste tweedes mogen naar de barrages, dus werd er duchtig gerekend op een misstap van enkele naaste concurrenten. En zo geschiedde. IJsland speelde gelijk tegen Tsjechië terwijl Denemarken de boot inging. Alles viel dus in de plooi, de WK-droom houdt stand. 

De halve finales van de barrages vinden op 1 en 9 oktober plaats. Ook de finale is een heen- en terugmatch, die staan op 5 en 13 november geprogrammeerd. Mogelijke tegenstanders zijn Europees kampioen Nederland, Zwitserland of Denemarken. Vrijdag wordt daarvoor geloot in het Zwitserse Nyon. Enkel de winnaar van de finale bemachtigt het allerlaatste Europese WK-ticket. De zeven groepswinnaars - waaronder dus ook Italië - zijn hoe dan ook geplaatst. 

BELGA
Photo News

Ives Serneels ziet "historische kwalificatie voor WK-barrages"

"Dit is historisch want het is nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van het Belgische vrouwenvoetbal. En dan nog in een groep met drie EK-landen, dat mag gezien worden. Iedereen mag daar fier op zijn", vertelde Red Flames-bondscoach Ives Serneels na afloop.

De Red Flames grepen de Italianen meteen bij de keel en losten die greep niet meer gedurende de hele wedstrijd. Toch bleef het spannend, met een 2-1 op het scorebord. "We spelen misschien wel de beste match sinds ik bondscoach ben. Negentig minuten controle, één kans weggeven, maar toen had de wedstrijd al beslist moeten zijn. Die strafschopfase wil ik nog eens terugzien, maar we moeten daar niet te veel naar kijken. We hebben gewoon op alle gebied - qua voetbal en organisatie, balbezit en -verlies - bijna de perfecte wedstrijd gespeeld en we wisten dat het nodig was tegen een topland als Italië."

Tegen de Squadra toonden de Belgische voetbalvrouwen hun tactische flexibiliteit. Er werd met drie spitsen gestart en dat bleek ook de juiste keuze. Bij elke tegenaanval was het alle hens aan dek bij de Italianen. "Janice Cayman, Tessa Wullaert en Davinia Vanmechelen zorgden voor gevaar voorin. Ik had nog twee mensen kort daarbij met Julie Biesmans en Tine De Caigny en dan Missipo als controleur."

Als de Flames gedurende de hele campagne het niveau van deze avond hadden gehaald, was misschien de eerste plaats in de groep en de rechtstreekse kwalificatie wel mogelijk geweest. "Daar kun je over blijven praten. Voor mij is het positief dat de groep die gemiste rechtstreekse kwalificatie heeft kunnen afsluiten na die moeilijke wedstrijden in april. Toen dachten er nog heel weinig mensen dat de Flames barrages zouden spelen", besloot de bondscoach. 

Photo News15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Meert Dominique

  Het was vooral een prettige match om naar te kijken. Tactisch, technisch en fysisch heel degelijk voetbal.

 • kevin menten

  8 Europese landen (7 groepswinnaars +1 barrage) zijn geselecteerd voor het WK. In totaal gaan er 24 ploegen zijn waaronder ook nog organiserend land Frankrijk.

 • jean petermans

  Awel, ik denk dat ze het WK niet zullen halen, immers België en ploegsporten, dat gaat meestal niet zo goed samen.

 • Filip Eriksen

  Ja een premie volgens de opbrengsten die ze genereren. Dat lijkt me eerlijk, men wil toch niet dat ze afhankelijk zijn van wat mannen hebben verdiend?

 • FILIP COUVREUR

  Een wk is een wereldkampioenschap europese,afrikaanse,amerikaanse, oceaaanse,aziiaatse teams doen mee.......

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00