Opdracht met verve volbracht: Dimata loodst Belgische beloften met twee goals naar EK 2019 in Italië en San Marino

EPA
Hoogdag voor de Belgische beloften. In en tegen Zweden verzekerden de manschappen van Johan Walem zich na een volwassen partij van het EK 2019 in Italië en San Marino. Dimata -twee keer- en Lukebakio tekenden voor een veelzeggende 0-3-eindstand.

Opdracht klaar en duidelijk vooraf: één punt volstond voor groepswinst en het bijbehorende EK-ticket. Bij de rust twijfelde niemand nog aan een goede afloop. Dimata –op het halfuur met een rake kopslag, tien minuten later ijzig koel in de afwerking- zette België op een 0-2-voorsprong. De spits rijgt de goals aan mekaar bij de Belgische beloften. Dat in tegenstelling tot bij Anderlecht, waar hij sinds 17 augustus niet meer aan het kanon staat. Tussendoor werkte Schrijvers de gelijkmaker voor de doellijn weg. Dichter kwam het thuisland niet bij een goal. Stevig blok, prikkend op de juiste momenten: onze beloften acteerden volwassen. Op de koop toe werd Zweden nog voor rust tot tien herleid na een drieste tackle. Schaapjes op het droge, met andere woorden.

REUTERS

Het derde EK in de geschiedenis kwam na rust nooit in het gedrang. Mbenza beproefde zijn geluk met een geweldige knal vanop afstand - rakelings naast. De kers op de taart die hij verdiende na zijn sterke partij, bleef uit. ’t Is natuurlijk niet de Premier League -bij Huddersfield kwam Mbenza vooralsnog niet verder dan 83 speelminuten- maar hoopgevend is het alleszins, hetgeen de winger vandaag liet zien. Dodi Lukebakio, die andere vleugelaanvaller, tekende uiteindelijk voor 0-3. Jordi Vanlerberghe kroop in de rol van assistgever. 

Het rechtstreekse EK-ticket dus een feit. Slechts twee keer eerder bereikten de Belgische beloften de eindronde van een Europees Kampioenschap. In Zwitserland (2002) eindigde het avontuur in de groepsfase. Op het EK van 2007 schopte België het in Nederland tot de halve finales. 

REUTERS
REUTERS
REUTERS6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Jansen

  Nederland onder 17 afgelopen zomer EK geworden!

 • Steven Moreels

  Komaan, ga er voor !!!

 • Elle Devee

  Aflossing van de gouden generatie ziet er beloftevol uit.

 • Freddie Heremans

  Met deze generatie is veel toekomstmuziek mogelijk.

 • Filip Vanlaeken

  Tijd dat Walem overneemt bij de grote jongens, want daar klopt het plannetje nooit, en moet het altijd komen van intrinsieke kwaliteit van de spelers