Omkoopzaak doet Japanse bondscoach Aguirre de das om

EPA
De Japanse voetbalbond heeft bondscoach Javier Aguirre aan de deur gezet wegens zijn mogelijke betrokkenheid bij een omkoopzaak.

De Mexicaan wordt in Spanje verdacht van corruptie. Hij zou in mei 2011 mee hebben geholpen aan het vervalsen van de competitiematch tussen Zaragoza, dat hij toen coachte, en Levante. Zaragoza won het duel met 2-1 en kon zich daardoor handhaven in de Primera Division. Speurders vermoeden echter dat de wedstrijd is geregeld. Aguirre moet zich volgende maand, samen met een veertigtal andere beklaagden, verantwoorden voor het Spaanse gerecht.

In een mededeling laat de Japanse bond weten dat het contract van Aguirre met onmiddellijke ingang is beëindigd. "We willen het risico vermijden dat deze zaak onze voorbereiding op de kwalificaties voor het WK verstoort", klinkt het.

De 56-jarige Aguirre volgde in augustus 2014 na het WK in Brazilië Alberto Zaccheroni op. De Italiaan werd met Japan uitgeschakeld in de groepsfase en moest vertrekken. Onder de leiding van Aguirre raakte Japan onlangs als titelverdediger niet verder dan de kwartfinales op de Asian Cup in Australië.