Noord-Korea kiest voor Noorse bondscoach

Jorn Andersen
AFP Jorn Andersen
De voormalige Noorse international Jorn Andersen (53) wordt de nieuwe bondscoach van Noord-Korea. "Ik kijk echt uit naar deze opdracht", reageerde de Noor, die voorts nog verklaarde dat hij zijn ploeg een sneller voetbal zal laten spelen dat focust op het combinatiespel.

Dat Noord-Korea het niet al te nauw neemt met mensenrechten en een moeizame relatie heeft met de Westerse wereld is voor Andersen geen probleem, integendeel. "Voetbal bouwt bruggen", is de genaturaliseerde Duitser van oordeel.

Noord-Korea staat momenteel op de 112e stek op de FIFA-ranking, het is het vijftiende hoogst geklasseerde Aziatische land. De republiek nam tweemaal deel aan een WK voetbal. In 1966 haalden de Koreanen de kwartfinale, waar ze, ondanks een 0-3 voorsprong na een halfuur, toch nog met 5-3 verloren van Portugal. In 2010 ging Noord-Korea er in de groepsfase uit met 0 op 9.

Andersen was als coach voornamelijk in Duitsland actief. Hij stond onder meer aan het hoofd van Karlsruhe, Offenbach en Mainz. Als speler verdedigde hij de kleuren van SV Hamburg, Dinamo Dresden, FC Zurich en FC Lugano. Andersen telt 27 caps voor de Noorse nationale ploeg en scoorde daarin vijf goals.