Nigeria verdacht van omkoping na twee bizarre own-goals in oefeninterland

De oefeninterland tussen Schotland en Nigeria (2-2) stond gisteren in de speciale belangstelling van de Britse autoriteiten. De Schotse voetbalbond (SFA) was vooraf getipt dat er aanwijzingen waren voor matchfixing. Toen de Nigeriaanse doelman Ejide de bal in eigen doel sloeg, gingen de alarmbellen af.

Nigeria, dat via Uche Nwofor in de 90ste minuut gelijkmaakte, ontkent alle verdachtmakingen van omkoping. "Ik weet niet eens waar dit vandaan komt, we weten niet wat er aan de hand is", zegt bondscoach Stephen Keshi. "Dit is belachelijk. Wij zijn geen gokkers, wij zijn voetbalprofs."

De own-goal van doelman Ejide (video boven) werd door de scheidsrechter afgekeurd wegens een vermeende overtreding van de Schot Hanley. Het tweede Schotse doelpunt was opnieuw een eigen treffer. Egwuekwe werkte de bal ongelukkig in eigen doel (video onder).

Aziatische gokmilieu
Wie de SFA getipt heeft over de mogelijke matchfixing, die vanuit het Aziatische gokmilieu zou komen, is onbekend. De National Crime Agency heeft de wedstrijd die gisteren in Londen gespeeld werd onderzocht. Door de grote bookmakers zijn geen verdachte weddenschappen gemeld.

Jonge spelers
Nigeria, dat zich in tegenstelling tot Schotland voorbereidt op het WK in Brazilië, speelde met een groot aantal jonge spelers die een laatste kans kregen om te bewijzen dat ze thuishoren in de definitieve selectie. Sterspelers als John Obi Mikel kwamen niet in actie. Cercle Brugge-spits Uchebo was wel van de partij en tekende kort voor de rust voor de 1-1.

AFP
REUTERS
AP