Nederlandse voetbalfans zien niets in BeNeLiga: “België heeft met omkoping en andere gekke zaken ander imago”

Fans kijken toe tijdens een duel tussen Feyenoord en Heerenveen.
ANP Sport Fans kijken toe tijdens een duel tussen Feyenoord en Heerenveen.
De supporters van de Nederlandse voetbalclubs zien niets in de mogelijke komst van de BeNeLiga. Topclubs uit het Nederlandse en Belgische voetbal gaan naar aanleiding van een haalbaarheidsonderzoek een concreet voorstel uitwerken voor een gezamenlijke competitie. Tot ongenoegen van de Nederlandse fans, die niet alleen praktische bezwaren hebben zoals de langere reisafstanden, maar ook bang zijn dat een BeNeLiga de Nederlandse voetbalcultuur schaadt.

"We lopen hier niet warm voor", zegt voorzitter Matthijs Keuning van het Supporterscollectief Nederland, waarbij supportersverenigingen van vrijwel alle betaaldvoetbalclubs zijn aangesloten. "Onze voetbalcultuur wordt overboord gegooid bij zo'n 'fusie'. De eredivisie heeft het imago van een competitie met leuk voetbal en goede spelers. Een competitie waarin NAC wel eens kan winnen van PSV en FC Emmen van Ajax. We begrijpen echt niet dat je dit imago overboord zou gooien door te fuseren met België, waar de competitie door omkoping en andere gekke zaken een ander imago heeft. Bovendien, in kleinere sporten is zo'n fusie al mislukt.”

Al jaren wordt gesproken over een gecombineerde competitie, maar nog nooit zo serieus als nu. Onderzoek van Deloitte wees uit dat het gehele Belgische en Nederlandse profvoetbal zowel sportief als financieel baat kan hebben bij de BeNeLiga. Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse gaan met AA Gent, Club Brugge, KRC Genk, Anderlecht en Standard, de Nederlandse en Belgische bond en de Eredivisie CV nu een concreet voorstel uitwerken.

"Er zitten ontzettend veel haken en ogen aan", aldus Keuning. "Binnen Nederland is het al heel moeilijk om alle clubs op één lijn te krijgen, laat staan als twee landen het eens moeten worden. Er zal heel veel verzet komen. En hoe ga je bijvoorbeeld om met de tickets voor Europees voetbal?”

Het Supporterscollectief heeft bij de Nederlandse bond aangegeven graag te willen meepraten. Onder voetbalfans komt een onderzoek om het draagvlak te peilen. Binnen de supportersorganisatie is de BeNeLiga al besproken. "De gezamenlijke conclusie was: dit willen we niet. Als het doel is om de kwaliteit van het voetbal te verbeteren, dan zijn daar tal van andere manieren voor. Zorg eerst eens voor een 'open' voetbalpiramide en dat clubs elkaars jeugdopleiding niet kunnen leeghalen. We hebben echt geen Belgische clubs nodig om de weerstand te vergroten. Het Nederlandse voetbal is als 'merk' veel sterker dan België.” 

Keuning verwacht niet dat het echt komt tot een BeNeLiga. "Dat is niet alleen wat ik hoop, het lijkt me ook vrijwel onmogelijk."

Ook het Belgisch overkoepelend supportersorgaan wordt er niet warm van

Belgian Supporters, het overkoepelende orgaan van Belgische voetbalsupporters, vreest dan weer dat de oprichting van een grensoverschrijdende BeNeLiga “verregaande repercussies” kan hebben voor de fanbeleving en “potentieel schadelijk” is voor de Belgische voetbalcultuur. Dat vertelde voorzitter Eddy Janssis.

Belgian Supporters hekelt vooral de onduidelijkheid rond het BeNeLiga-dossier, dat gedragen wordt door de Belgische G5 (AA Gent, Club Brugge, Racing Genk, Anderlecht en Standard) en zes Nederlands topclubs (Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse). “Die plannen duiken steeds meer op, maar ik word er niet wijzer van. Wat er exact in de studies van Deloitte staat, weten we niet. Hielden ze rekening met de verregaande gevolgen op vlak van veiligheid? En wat met fanbeleving? Welke maatstaf zal gehanteerd worden om te bepalen wie er wel en niet bij mag? Hoe ga je om met de Europese tickets? Veel vragen, weinig antwoorden”, zegt de voorzitter.

Volgens Janssis zitten de Belgische voetbalfans niet echt te wachten op een BeNeLiga. “Ik begrijp dat Anderlecht-Ajax een boeiendere affiche is dan pakweg Anderlecht-Kortrijk, maar is er in die studie ook rekening gehouden met de reistijden en de hoge veiligheidsmaatregelen in Nederland? We zijn in elk geval bezig om onze supporters te bevragen naar hun visie op een BeNeLiga. Het item zal volgende week hoog op de agenda staan op onze algemene vergadering. Maar ik vrees dat hier onder de supporters miserie van zal komen.”

Belgian Supporters zal wel contact opnemen met de Pro League en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). “We staan in goed contact met het Nederlandse Supporterscollectief. We gaan in elk geval de krachten bundelen om zwaarder op het debat te wegen.” 
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Richard Naegels

  De omschrijving,, nuchterheid,, staat in Nederland zeer hoog in hun vaandel,er komt nog bij dat er ploegen uit het franstalig landsgedeelte nu al beweren liever tegen Franse ploegen te spelen....

 • Carlos Simonis

  Niemand zit te wachten op de BeNeLiga. Welke toegevoegde waarde heeft dat ? Beide competitie is een Mickey Mouse competitie. Niemand gaat daar beter van voetballen. En laten we eerst onze stadions in België opknappen, want die zijn schandalig slecht. Vanaken mag de gouden schoen gewonnen hebben, maar geen enkele buitenlandse club ligt daar wakker van.

 • Mark Marken

  Haha, Lucje Verbruggen toch. Wat is je probleem jochie?

 • alfons moons

  Hollanders moeten ons de les niet spellen ! Maar ze hebben wel een punt ivm omkoping (KV Mechelen) en louche makelaars (Bayat) !

 • Georges Vande Velde

  Laat de Nederlandse clubs maar eens in de JPL spelen , uitgezonderd Ajax,Feyenoord, PSV en AZ zullen er veel slaag krijgen want bij ons wordt tactisch en harder verdedigt !