N-VA wil vuurwerk en voetzoekers rond voetbalstadions strafbaar maken

Een vuurpijl vliegt van de ene supportersclan naar de andere tijdens de match Lierse - Beerschot-Wilrijk.
GMAX AGENCY Een vuurpijl vliegt van de ene supportersclan naar de andere tijdens de match Lierse - Beerschot-Wilrijk.
In zijn voorstel voor een nieuwe voetbalwet wil N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen het gebruik en bezit van vuurwerk en voetzoekers rond voetbalstadions strafbaar maken. Dat moet gehoorschade en brandwonden bij omstanders voorkomen. Tijdens de wedstrijd tussen Lierse en Beerschot-Wilrijk van vorige week bestookten de supporterclans elkaar met vuurwerkpijlen. 

Vermeulen stelt vast dat er de laatste tijd meer problemen zijn met voetzoekers en vuurwerk. "In de voorbereiding van mijn wetsvoorstel tot wijziging van de voetbalwet heb ik verschillende slachtoffers ontmoet die gehoorschade hebben opgelopen door een voetzoeker of brandwonden door ander pyrotechnisch materiaal", zegt Vermeulen. 

Straal van 5 km rond stadion

"We kunnen niet tolereren dat mensen dit lukraak in een vak vol supporters gooien. Daarom voorziet mijn wetsvoorstel in bijkomende bevoegdheden voor de politie om pyrotechnisch materiaal te onderscheppen. In een straal van maximum 5 kilometer rond het stadion zal het gebruik en bezit hiervan ook strafbaar zijn."

De N-VA'er ondervroeg de voorbije week minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon over de rellen tijdens de wedstrijd tussen Lierse en Beerschot-Wilrijk. De minister zei dat de Voetbalcel een onderzoek is gestart. De minister is er ook voorstander van om clubs verantwoordelijk te stellen voor de gedragingen van hun supporters, zoals de UEFA dat nu al doet.

GMAX AGENCY16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Albert Georges

  Een beetje ambiance kan nooit kwaad.

 • Marc Maes

  NVA wil dit NVA wil dat.......uiteindelijk altijd maar 1 motief: geld!

 • gert lans

  Dat zal maffiabaas Verhaeghe wel tegenhouden ! Dat is de geliefkoosde activiteit van Brugge met vuurpijlen gooien de match verstoren ,de ref beïnvloeden enz . Van deze maatregel komt niets , in Standard doen ze niks anders , Antwerp,Beerschot ...

 • Ben Boets

  Waarom moest dat weer zo lang duren?

 • Bo Uvier

  Laat ze vanuit hun huiskamers kijken, scheelt een pak subsidies met belastinggeld voor al die nieuwe stadions die men overal wil bouwen. De kijk-tickets zijn ook niet meer beperkt tot het aantal zitplaatsen, je duwt de supporter met de neus op de reclame die het best betaalt, geen verkeersoverlast, geen ordetroepen, geen samenscholing, geen vernieling of wildplassen afschaffen die stadionbezoeken...