Minister Weyts bevestigt: geen sportmanifestaties in Vlaanderen tot 31 maart, gemeenten in Vlaamse Ardennen verbieden E3 BinckBank Classic en Nokere Koerse

Minister van Sport Ben Weyts heeft alle sportmanifestaties afgelast tot 31 maart.
BELGA Minister van Sport Ben Weyts heeft alle sportmanifestaties afgelast tot 31 maart.
De Vlaamse sportwereld annuleert al zeker tot 31 maart alle publieksevenementen, zowel indoor als outdoor. Dat maakt Vlaams minister van Sport Ben Weyts bekend na afloop van een overleg op zijn kabinet met de Pro League, de KBVB, Voetbal Vlaanderen, Cycling Vlaanderen, de Vlaamse Sportfederatie, de Gymnastiekfederatie en Sport Vlaanderen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Gelet op de verdere verspreiding van het coronavirus en gelet op de geactualiseerde inzichten en aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen, wil de sportwereld uitdrukkelijk en proactief haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen”, luidt het in een mededeling.

De sportsector zegt geen katalysator te willen zijn voor de verdere verspreiding van het virus. “Het is de grote kracht van sport dat het veel mensen samenbrengt. Maar die kracht wordt een kwetsbaarheid, wanneer een virus zich verspreidt overal waar grote groepen samenkomen”, luidt het.

De sportsector beseft dat de gevolgen voor de diverse sportfederaties, voor de organiserende clubs, voor de ondersteunende diensten, voor toeleveranciers, voor de supporters en voor alle andere betrokken partijen desastreus kunnen zijn. “Dit was geen makkelijke beslissing, maar het kan niet anders.” 

Er heerst onduidelijkheid wat er met het Vlaamse klassieke voorjaar gebeurt: Nokere Koerse (18 maart) gaat vermoedelijk niet door, achter de E3 BinckBank Classic (27 maart) staat een vraagteken. De burgemeesters van de gemeenten in de Vlaamse Ardennen willen niet dat de koersen doorgaan. Pas vanavond volgt uitsluitsel of de andere wedstrijden kunnen doorgaan. De Driedaagse Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem trekken niet door de Vlaamse Ardennen. Voor die wedstrijden is het wachten op een definitieve beslissing van Belgian Cycling. Dwars door Vlaanderen (1 april) en de Ronde van Vlaanderen (5 april) blijven voorlopig buiten schot. Alle regionale koersen worden wel afgelast.

Wat het voetbal betreft gaat de slotspeeldag van de Jupiler Pro League achter gesloten deuren tot nader order wel nog gewoon door. Al wil burgemeest Marc Van de Vijver (CD&V) de wedstrijd tussen Waasland-Beveren en AA Gent verbieden. De bekerfinale is al zeker afgelast. Verder zijn ook in alle andere sporten de competities afgelast. De volleybal- en basketbalcompetitie werden opgeschort tot 3 april. Ook het amateurvoetbal en evenementen als de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen worden afgelast.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in de sportwereld in onze liveblog op DEZE PAGINA

Photo News23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Martens

  Wat met de Belgische stations? Wat maatregelen zijn er daar genomen?

 • Jean Emare

  Dommerik.. Gemiddeld 12-20 sporters per ploeg.. geen training.. maar een school van 400-800 leerlingen excl leerkrachten.. nu ja dat laten we open! Hey.. idioot.. wakker worden hé! Hmm seg.. en wat met winkelcentra ed? Ach tegen maandag is zijn kar weer gekeerd.. en alles toe.

 • Thomas Lauwens

  En scholen moeten niet dicht, dat hou je toch niet voor mogelijk!

 • Eric Freys

  dus ook verboden paniek-voetbal te spelen aub

 • Margareta Vansteelandt

  En wat met Motorcross, dat is toch ook SPORT