Mijlpaal: voetbalsters Australië staan op het punt om even veel te verdienen als mannen

De Australische Alex Chidiac (l) tegen Danielle Van De Donk van Nederland tijdens een toernooi in Portugal in 2017.
Getty Images De Australische Alex Chidiac (l) tegen Danielle Van De Donk van Nederland tijdens een toernooi in Portugal in 2017.
De speelsters van het nationale voetbalteam in Australië gaan hetzelfde verdienen als hun mannelijke collega’s. Dat melden Australische media vandaag. Ook de commerciële inkomsten zullen op een gelijke manier worden verdeeld tussen de ‘Socceroos’ (mannen) en ‘Matildas’ (vrouwen).

Het verschil in beloning tussen professionele voetballers voor mannen en vrouwen staat in de schijnwerpers sinds de Amerikaanse vrouwen in maart een aanklacht indienden tegen het bestuursorgaan van de Amerikaanse voetbalbond, waarin werd beweerd dat er sprake was van genderdiscriminatie in inkomsten en arbeidsomstandigheden. De Australische vrouwen lanceerden ook al een campagne om de wereldvoetbalbond FIFA onder druk te zetten om tijdens de WK’s evenveel prijzengeld uit te keren. 

Primeur

De spelersvakbond in Australië wilde vandaag nog niet bevestigen dat de deal over gelijke betaling rond is, maar wel dat de overeenkomst naar verwachting binnenkort bekend zal worden gemaakt. Het zou van de Matildas de eerste vrouwelijke ploeg maken die even veel gaat verdienen als de mannenploeg. Met die nuance dat het contract dat de vrouwen hebben bij de bond, hun voornaamste bron van inkomsten is. Terwijl dat voor de mannen louter een extraatje is, naast het dikwijls riante loon dat ze bij hun club opstrijken. 

Miljoen dollar prijzengeld

De Matildas behoren al enkele jaren tot de top in het vrouwenvoetbal. In 2017 waren ze nog het nummer vier op de wereldranking. Op het voorbije WK klopten ze nog Brazilië, om in de achtste finales na penalty’s te sneuvelen tegen Noorwegen. Dat leverde hen een miljoen dollar (900.000 euro) prijzengeld op. De Socceroos van hun kant konden op het jongste WK niet één match winnen, maar schreven wel 8 miljoen dollar op de rekening bij dankzij louter de kwalificatie.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Vandamme

  Ze hebben hun inkomsten uit reclame, van supporters, merchandising en noem maar op, dit is beduidend lager bij de vrouwen, ik vind niet dat zij evenveel moeten verdienen. Maar al bij al gaat er te veel geld rond in de voetbalwereld. Iedereen moet besparen en die hun lonen swingen de pan uit.

 • Wendy Michiels

  Jan en Gie, hoe jullie het formuleren moeten de Matildas meer verdienen dan de Socceroos. Hun resultaten zijn vele beter, ze behoren tot de top in hun sport. Ok je kan mannen en vrouwen niet vergelijken als je ze samen in een competitie dropt. Maar deze vrouwen investeren minstens evenveel tijd en zijn even toegewijd als de mannen in hun sport. Dus gelijke verloning is een juiste beslissing.

 • Patrick Weyers

  Tja,ik weet niet of je dit nog mag zeggen. Het vrouwenvoetbal staat nog mijlenver van het mannenvoetbal en zal altijd zo blijven. Tenzij hormonen en operaties toegelaten worden. Bovendien is de commerciële waarde miniem tov het mannenvoetbal.

 • Cedric Dellasz

  misschien percentueel analyseren hoeveel tickets er werd verkocht voor de mannelijke en vrouwelijke spelers en zo het geld verdelen

 • Jeanine Ruiter

  "Als ze even goed zijn"? Sommige wedstrijden vrouwenvoetbal zijn beter te pruimen dan bijvoorbeeld een wedstrijd van Anderlecht. En, zoals we allemaal weten, heeft het meer te maken met merchandise en hoeveel mensen er komen kijken.