Messi toch voor rechter om belastingontduiking

Lionel Messi.
PHOTO_NEWS Lionel Messi.
Stervoetballer Lionel Messi van Barcelona moet binnenkort voor de rechter verschijnen om zich te verdedigen tegen aantijgingen van belastingfraude. Het door Messi aangetekende beroep tegen de rechtszaak is vandaag door het hooggerechtshof in Barcelona naar de prullenbak verwezen, meldt de Spaanse krant El Pais.

Messi's vader Jorge zou volgens de Spaanse fiscus tijdens de jeugd van de stervoetballer van Barcelona een netwerk aan bedrijven hebben opgezet. Hiermee zou hij onder meer de inkomsten over de portretrechten van zijn zoon hebben onderbracht in belastingparadijzen. Op deze manier zou de Spaanse belastingdienst meer dan vier miljoen euro zijn misgelopen.

Messi heeft altijd ontkend enige weet te hebben gehad van eventuele fraude en zijn advocaat wilde dat de rechtbank de zaak om die reden zou seponeren. Het gerechtshof wijst er echter op dat Messi, toen hij meerderjarig werd, zelf de verantwoordelijkheid van een van de bedrijven op zich heeft genomen en zet de zaak om die reden door. Het gerechtshof beklemtoont daarbij dat pas tijdens de rechtszaak zelf bepaald kan worden of Messi daadwerkelijk op de hoogte was van de fraude.