Luka Modric zorgde voor een aardverschuiving, maar ook nu regende het weer gekke stemmen voor de Ballon d’Or (en voor wie koos België?)

AP
Luka Modric zorgde gisteravond voor een aardverschuiving. Na tien jaar stopte de nieuwbakken Ballon d’Or-winnaar de hegemonie van Ronaldo en Messi in de strijd om de beste voetballer van onze planeet. Een oordeel van een internationale jury bestaand uit 180 voetbaljournalisten, al hielden enkele buitenlandse persmannen er een wel vrij bizarre mening op na. 

180 voetbaljournalisten van over de hele wereld hadden de eer om ‘s werelds beste voetballer te verkiezen. Elke persman bokste een persoonlijke top vijf in elkaar. Dat betekent: zes punten voor de eerste, vier voor de tweede waarna elke speler die lager gerangschikt staat één eenheid minder opstrijkt. Modric kwam als winnaar uit de bus, mét een monstervoorsprong van 277 punten op naaste belager Cristiano Ronaldo. 

Luka Modric.
REUTERS Luka Modric.

De Kroaat dus afgetekend op nummer één, maar dat betekent niet dat er geen journalisten waren die een vreemde kijk hadden op het voetbaljaar 2018. Zo oordeelde de vertegenwoordiger van de Centraal-Afrikaanse Republiek dat niemand minder dan Karim Benzema de trofee verdiende. De spits van Real speelde een uiterst zwak 2018 en ontbrak op het WK. 

Vanuit Grenada was dan weer het oordeel dat Sergio Agüero de beste voetballer van het voorbije jaar was. Somalië koos voor Luis Suárez, de gelukkige journalist van Saint Kitts verraste zelfs met zijn complete top vijf: Neymar, Sergio Ramos, Suárez, Alisson en Agüero... Ook fronst Twitter de wenkbrauwen over de stem van Kirgizië, dat koos voor Thibaut Courtois: “Akkoord, hij is onlangs verkozen tot beste doelman van de wereld, maar ook de beste voetballer van 2018? Serieus blijven hé.” 

Voor België had Frédéric Larsimont, Chef Voetbal van het Waalse Le Soir, de eer om te stemmen. Opvallend: hij deelde aan geen enkele Rode Duivel een punt uit. Zijn top vijf bestond uit Mbappé, Modric, Ronaldo, Varane en Salah. Geen Eden Hazard dus, die wel uit de Bahama's en uit Sri Lanka het maximum van de punten achter zijn naam kreeg. Kevin De Bruyne stond nergens op nummer één. Van de 30 genomineerden kregen Isco én WK-winnaar Lloris geen enkele stem. Zij bleven dus met 0 punten achter. 

Kylian Mbappé - die met de gloednieuwe Kopa Trofee de prijs voor de beste speler onder 21 jaar won - stond bij alle legenden op nummer één. Daar kozen dus niet de journalisten, maar wel ex-vedetten. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Janssens

  Messi 5de is toch gewoon belachelijk? Zijn WK was inderdaad wat minder maar over het hele seizoen bekeken was hij veruit de beste.

 • Eduard Janssens

  Die man verdiend dat Punt

 • Pedro Gonzalez

  Volgens mij was het veruit de beste speler op het WK. Anderen zullen daar anders over denken, dat is waar.

 • Rudolf Jacobs

  goeie speler ,maar ben helemaal niet akkoord met deze beslissing,er lopen veel betere rond ,en hoeft niet steeds messi of ronaldo te zijn,maar modric neen

 • René Van Halen

  Voetbal is een ploegsport. Individuele prijzen zijn gewoon stom.