Iran ontvangt voor het eerst in tien jaar grote voetbalsterren

Gary Lineker
PHOTO_NEWS Gary Lineker
In de schaduw van de nucleaire deal met het Westen zal eind augustus in Iran een bijzondere voetbalwedstrijd plaatsvinden. Iraanse spelers zullen er spelen tegen een internationaal team met onder anderen Luis Figo en Gary Lineker. Dat meldden Iraanse nieuwsbronnen.

De wedstrijd is gepland op 28 augustus in het Asadi Stadium in Teheran. Naast Figo en Lineker zullen ook Roberto Carlos en Fabio Cannavaro van de partij zijn. Irans conflict met de westerse wereld heeft het land de afgelopen decennia geïsoleerd en dat werd ook gevoeld in het voetbal. Geen enkel groot team heeft in Iran een wedstrijd gespeeld in de laatste tien jaar.

Er wordt gesuggereerd dat de nucleaire deal die afgelopen maand werd afgedwongen een positief signaal kan zijn voor het voetbal in Iran. Zo worden buitenlandse investeringen weer mogelijk.

Iran won drie opeenvolgende Asian Cups tussen 1968 en 1976. Het nationaal team kwalificeerde zich vier keer voor het WK, waarvan de laatste keer het afgelopen WK in Brazilië (met voormalig Standard- en STVV-speler Reza in de rangen). Ze geraakten nooit door de groepsfase.