IN BEELD. De rijkgevulde carrière van Rob Rensenbrink

KOS
Rob Rensenbrink gaat de geschiedenis in als clubicoon van Anderlecht. De Nederlander speelde 260 wedstrijden voor paars-wit, de voormalig linksbuiten won er ook de Gouden Schoen en won vele prijzen met de club. Zijn carrière in beeld gebracht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

1969-1971: Twee jaar bij Club Brugge

Club betaalde ongeveer 205.000 euro aan DWS, toen na Ajax de op één na grootste club in Amsterdam, voor de toen 21-jarige linksbuiten. In Brugge kreeg hij de bijnaam ‘slangenmens’. De Hongaarse coach Lajos Baróti gaf hem die bijnaam na een wedstrijd van Club Brugge tegen Újpest FC, vanwege zijn dribbelvaardigheden. Hij won met Club de beker van België.

1971–1980: Negen jaar bij Anderlecht

Rensenbrink speelde het grootste deel van zijn carrière bij RSCA. De overstap naar Anderlecht was de eerste grote transfer die Constant Vanden Stock deed: Constant stapte zelf in 1971 over van Club naar Anderlecht en nam Rensenbrink mee, in ruil voor twee spelers van Anderlecht - Wilfried Puis en Johnny Velkeneers - die naar Club gingen. 

Rob Rensenbrink scoort tegen Beveren in 1974.
BELGA Rob Rensenbrink scoort tegen Beveren in 1974.

Hij werd er topschutter in 1973 en won de Gouden Schoen drie jaar later. Hij was ook aanvoerder van paars-wit en leidde Anderlecht naar twee landstitels (1972, 1974) en vier bekers (1972, 1973, 1975, 1976). Tweemaal mocht hij de Beker der Bekerwinnaars in de lucht steken. In de finale van 1976 tegen West Ham (4-2) en die van 1978 tegen Austria Wenen (4-0) scoorde de Nederlander telkens twee keer.

In 1980 vertrok Rensenbrink in alle stilte bij Anderlecht, na een operatie aan zijn knie en wrijving met die andere Nederlandse vedette Arie Haan. Hij kwam nog in actie voor het Amerikaanse Portland Timbers en de Franse tweedeklasser Toulouse, waar hij werd herenigd met zijn Anderlecht-vriend Gilles Van Binst.

Rensenbrink krijgt de Gouden Schoen overhandigd in 1976, hij eindigt voor ploegmaat Francois Van der Elst en Raoul Lambert van Club Brugge.
BELGA Rensenbrink krijgt de Gouden Schoen overhandigd in 1976, hij eindigt voor ploegmaat Francois Van der Elst en Raoul Lambert van Club Brugge.
In 1978 loodste Goethals paars-wit naar een derde Europa Cup-finale op rij. Tegenstander Austria Wien werd toen met 4-0 ingeblikt. Rensenbrink scoorde twee keer en mocht na afloop als aanvoerder de Europacup in ontvangst nemen.
BELGA In 1978 loodste Goethals paars-wit naar een derde Europa Cup-finale op rij. Tegenstander Austria Wien werd toen met 4-0 ingeblikt. Rensenbrink scoorde twee keer en mocht na afloop als aanvoerder de Europacup in ontvangst nemen.

International met Nederland

Rensenbrink speelde in het Nederlandse elftal met grote namen als Johan Cruijff, Ruud Krol, Arie Haan en Johan Neeskens. Nederland bereikte zelfs de finale van het WK 1974 in München, maar verloor toen met 1-2 van West-Duitsland. Rensenbrink werd in de rust vervangen door René van de Kerkhof. In 1976 werd het derde op het EK, het WK daarop haalde het opnieuw de WK-finale en verloor het ook opnieuw Rensenbrink werd op dat toernooi één van de uitblinkers en maakte makkelijk doelpunten, alleen in de finale trapte hij bij 1-1 op de paal, waarna Nederland ten onder ging. Hij haalde in totaal 46 caps en scoorde 14 keer voor Oranje. 

Nederlandse elftal, met onder meer Rensenbrink, Krol en Cruyff.
Jong, Guus de Nederlandse elftal, met onder meer Rensenbrink, Krol en Cruyff.

Legende bij Anderlecht

Bij Anderlecht werd de aanvaller gezien als een absolute clublegende. Een pubiekslieveling, die met snelle dribbels naar binnen sneed en de bal maar wat graag tegen de touwen joeg. Met 143 doelpunten en vele prijzen bij de Brusselaars heeft hij dat statuut ook meer dan verdiend. In 2007 werd Robbie Rensenbrink  zelfs verkozen tot beste buitenlandse speler ooit in onze nationale competitie, hij hield onder meer Zetterberg, Lozane en Boskamp achter zich. De jury bestond uit oud-trainers zoals Jan Ceulemans, Paul Van Himst en Wilfried Van Moer.

Anderlecht-legendes Arie Haan, Johnny Dusbaba, Robbie Rensenbrink (links), Jean Thissen en Gilles Van Binst mochten de aftrap geven in de play-off-wedstrijd tegen Club Brugge enkele jaren geleden.
Photo News Anderlecht-legendes Arie Haan, Johnny Dusbaba, Robbie Rensenbrink (links), Jean Thissen en Gilles Van Binst mochten de aftrap geven in de play-off-wedstrijd tegen Club Brugge enkele jaren geleden.
Rensenbrink met zijn Gouden Schoen.
Photo News Rensenbrink met zijn Gouden Schoen.

Biografie kort: Rob Rensenbrink

Geboortedatum: 3 juli 1947
Geboorteplaats: Oostzaan (Nederland)
Bijnamen: Robbie - Slangenmens
Positie: linksvoor

Clubs:
1965-1969: AFC DWS (Nederland)
1969-1971: Club Brugge
1971-1980: Anderlecht
1980: Portland Timbers (Amerika)
1981-1982: Toulouse (Frankrijk)

Statistieken bij Anderlecht:
349 matchen (261 matchen in eerste klasse, 42 matchen in Europa, 4 matchen om de Europese Supercup)
199 goals (141 in eerste klasse, 26 in de Beker van België, 29 in Europa, 3 in de Europese Supercup)
Clubtopschutter in de seizoenen 72-73, 74-75, 75-76 en 77-78

Individuele prijzen:
Topschutter in België: 1973
Gouden Schoen: 1976
Beste speler in Europa: 1976

Collectieve prijzen:
Belgisch kampioen: 1972 en 1974 (Anderlecht)
Beker van België: 1970 (Club Brugge); 1972, 1973, 1975 en 1976 (Anderlecht)
Beker der Bekerwinnaars: 1976 en 1978 (Anderlecht)
Europese Supercup: 1976 en 1978 (Anderlecht)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Pyliser

  zulke topvoetballers-linkspoten bestaan er niet meer!!

 • Ronald Devloo

  Rust zacht Robbie, mijn diepste medeleven voor zijn geliefden. Ik had niet veel idolen maar Robbie was er één van. Mijn paarswitte hart komt voor een groot aandeel uit zijn magische voeten en dan zeker die linkse. Ik zal die finale tegen Austria Wien nooit vergeten. Het was echt genieten als hij zijn galakostuum aantrok want om eerlijk te zijn, tegen Beringen of zo had hij er niet altijd zin in maar als hij er zin in had, dan was hij niet te stoppen...Bedankt Robbie voor alles en ook als mens

 • Jean pierre Van de vijver

  Zo een prachtige voetballer is heengegaan. Rust zacht Robbie

 • Georges Vande Velde

  Een voorbeeld voor velen. R.I.P.

 • Jean-Pierre Roobaert

  Oprechte deelneming aan de familie en vrienden, Robby was een van de grootste sterren ooit in het Astridpark!!! Nooit zullen wij de slangenmens vergeten!