Iemand een telraam? Red Flames openen EK-kwali's met verwoestende zege tegen Kroatië

Photo News
Een hapje. De Red Flames hadden in hun eerste kwalificatieduel voor het EK in Engeland van 2021 geen kind aan een bijzonder slap Kroatië. Cayman verzorgde het spektakel met een hattrick, De Caigny, Deloose en Vanmechelen waren de andere doelpuntenmakers. De late tegentreffer was slechts een kleine smet op een bijzonder mooie voetbalavond. 6-1.

Bondscoach Ives Serneels gooide z’n veldbezetting na de prima generale repetitie tegen Engeland om. Met drie centraal achteraan: Vanhaevermaet zette zich tussen De Neve en Biesmans. Hoge backs Philtjens en Deloose mochten zich offensief uitleven. Een tactische ingreep, omdat Serneels op voorhand de tegenstander blijkbaar sterker inschatte dan het uiteindelijk was.

België had vanaf het beginsignaal de touwtjes in handen terwijl de bezoekers een ongrijpbare bal achterna holden. De kansen die na een poosje volgden, waren logisch. Wullaert knalde vanuit een scherpe hoek over, Cayman mikte in één tijd in de handen van Juventus-goalie Bacic. Derde keer, goede keer dan maar, met dezelfde dames aan de knoppen. Wullaert duwde zich met een uitstekende voorzet in de rol van aangever, Cayman devieerde tussen de benen van Bacic binnen. Niet te best gekeept. 

Dubbele kloof

De ban was gebroken, de kansen bleven komen. Philtjens kopte te centraal, Bosnjak tikte tegen haar eigen dwarsligger. Het kon niet blijven duren. Kroatië zag af, speelde zelfs op het randje en mocht blij zijn dat referee Nervik lang de kaarten op zak hield. De dubbele kloof viel uiteindelijk nog voor rust, De Caigny knikte raak. 2-0 halfweg na een wel héél eentonig vertoon. De Flames voetbalden, de Kroaten sukkelden.

Na de rust zelfs een nog dominanter België, Serneels schakelde over naar een 4-4-2 - nu wél vol op het offensieve. Wullaert liep er iedereen af, haar trap zeilde niet zo gek ver naast. De aanvoerster had haar dagje, niet veel later liet ze na een Kroatische flater het doelhout trillen. Uitstel van executie. Wullaert trok haar zevenmijlslaarzen aan en vond Cayman - weer die tandem - de 3-0 was een feit, ook al omdat Bacic helemaal verkeerd stond gepositioneerd.

Kleine smet

En neen, het was nog niet gedaan. Caymans hattrick volgde in twee tijden negen minuten later, Deloose zorgde via een verdwaalde voorzet voor de forfaitcijfers. Invalster Vanmechelen had het laatste Belgische woord, haar lage schuiver in één tijd zorgde voor alleszeggende 6-0 cijfers. Niet de eindstand, want de Kroaten versierden vijf minuten voor tijd - tot dan had doelvrouw Evrard werkelijk niets om handen - hun eerste kans én verzilverden die ook onmiddellijk. Lojna schoot binnen. Een kleine smet op een voorts zeer mooie voetbalavond. 

De Flames komen direct aan kop, grote concurrent Zwitserland won eerder op de avond met 4-0 van Litouwen. Wullaert: “Goed begonnen is half gewonnen.” De volgende wedstrijd is op 8 oktober in Roemenië, een oude bekende die de Flames in de WK-kwalificatiecampagne tweemaal tot het uiterste dreef. 

Photo News
Photo News
BELGA
Photo News20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunnar Aers

  Vanaf nu hebben de red flames het verdiend om gelijkwaardig te zijn aan de rode duiveltjes RESPECT

 • bulens koen

  Mooi voetbal gezien van onze dames, ambiance op en naast het veld. Ook de nieuwe hoofdsponsor hebben ze bekendgemaakt (connections) en in dat vak gingen de genodigden helemaal uit de bol. Gemakkelijke tegenstander ? Misschien wel, maar daar zouden we blij mee moeten zijn, na de kwalificatie praat niemand daar nog over. Fiere Belg op onze Red Flames

 • Marko Decandt

  Jose Van Hauwaert, Tja dat verschil zal je altijd hebben in alle sporten. Bij het tennis organiseren ze toch ook soms een wedstrijd tussen de nr 1 bij de vrouwen tegen de nr 1000 bij de mannen? De vrouwen hebben nog nooit gewonnen en ze verliezen meestal ook met zware cijfers. Zelf Venus Williams indertijd, die nochtans vrij mannelijk speelt :-).

 • jozef van riel

  Kijk ook naar de Kroatische nr.4 bij het 2de doelpunt!! :-) En Tom. Ik heb nooit gevoetbald maar vind het ook maar provinciaal niveau. Mag dat niet misschien. Iemand die niet kan zingen moet maar zwijgen over muziek?!

 • raf peeters

  Nu proficiat met de zege.Anderzijds ,als je WK gezien hebt en Amerika,die dames kunnen voetballen ,de vertoning gister was rampzalig.