Historisch! Noord-Ieren straks voor het eerst op EK-eindronde

Op het WK waren ze er al drie keer bij, maar Noord-Ierland was er nog nooit in geslaagd om een ticket te bemachtigen voor een Europees kampioenschap. Tot vanavond dus want dé revelatie van deze kwalificatiecampagne had thuis geen kind aan hekkensluiter Griekenland. In Windsor Park stond na 90 minuten en een klets 3-1 te blinken, meteen goed voor een stevig feestje. Held van de avond was niet geheel verrassend Steven Davis, de 30-jarige middenvelder die afgelopen weekend voor Southampton nog aan het kanon stond tegen Chelsea.

Een fraaie 20 op 27 en amper één wedstrijd verloren, Noord-Ierland is er meer dan verdiend bij in Frankrijk, rest natuurlijk de vraag of ze daar hoge ogen kunnen gooien. Dat zijn vanzelfsprekend zorgen voor volgend jaar, eerst nog deze historische avond - zeg maar wilde feestnacht - in Belfast overleven. Nog in Groep F nam Hongarije de maat van de Faeröer (2-1) en hielden Roemenië en Finland elkaar in balans (1-1). De Roemenen zijn tweede in de poule met 17 punten, Hongarije heeft een puntje minder op de teller.

Noord-Ierland en dus ook Portugal vervoegen zich bij de al gekwalificeerde landen IJsland, Engeland, Tsjechië, Oostenrijk en organisator Frankrijk. Volgend jaar nemen voor het eerst 24 landen deel aan het EK.

AFP
PHOTO_NEWS
AFP
PHOTO_NEWS
EPA