Exclusief voor abonnees

Het trieste verhaal van 'ploetervoetballer' uit Nigeria (en 'Spitsbroers'): gebroken dromen, loze beloftes en malafide makelaars

Jan Aelberts
Amper 18 is Junior Bright Etuwe, wanneer hij op een koude novemberdag aankomt op een Belgische luchthaven. Rillend - een jas heeft hij niet bij. Een makelaar heeft hem naar Europa gebracht, voor een topcarrière in het voetbal. Maar dat draait helemaal anders uit. Het verhaal van een ploetervoetballer.

Een modderpoel die slechts als voetbalveld herkenbaar is wegens de aanwezige doelen, ergens in Vlaanderen. Drie zwarte mannen zitten op de bank bij een club in vierde provinciale. Nog voor de rust begint één van hen zich al om te kleden, eenzaam in een kleedkamer van kil beton. Hij vertrekt, met gebogen hoofd en gebroken dromen. De trainer heeft 'm gezegd dat hij niet zal spelen. En niet spelen betekent: geen plaats in het team.

Een kunstgrasveld in Södertalje, in Zweden. Langs het veld liggen hopen en hopen sneeuw, glinsterend in de middagzon. Drie zwarte mannen staan in gewone plunje aan de kantine. Ze doen hun beklag, want plots mogen ze niet meer spelen met hun team. Ze hadden beloftes gekregen over wat ze zouden verdienen, maar iemand had die belofte gebroken. Hun avontuur in het Hoge Noorden is voorbij. Geen contract, geen appartement, geen loon, geen premies.

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • victor vandesande

  Ze maken het veel te makkelijk om derde rangs afrikanen naar hier te halen en de eigen jeugd krijgt geen kans . Resultaat niveau van het voetbal zakt zwaar.

 • Roy Cooks

  allee, daar gaan ze weer met hun linkse zever. Op het einde zal het zeker weer onze schuld zijn.

 • Bea Ramakers

  Ik vind dit zo triest en harteloos. Het moet heel erg eenzaam zijn voor die jongens!

 • John Petrol

  Je mag komen proberen tging niet niemand houd u nog hier

 • rudolf jacobs

  gaan we nu die weg op van die zogezegde arme voetballers dat ze hun geld niet hadden uitgegeven aan autos en vrouwen dan hadden ze nu geld gehad vergeet ook niet ze betaalde niet eens belasting malafide makelaars zij zelf ja ga terug naar uw land boer

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00