Guardiola en Kompany achterna: Kevin De Bruyne begint op zijn 28ste aan trainerscursus

AP
De trainersambitie brandt nog niet, maar Kevin De Bruyne (28) anticipeert. Hij gaat zich inschrijven voor de verkorte trainerscursus die de KBVB organiseert voor internationals. Wordt hij, na Vincent Kompany, de zoveelste evangelist van Pep?
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Of hij een trainer ziet in Kevin De Bruyne? Pep Guardiola krijgt dinsdagmiddag mogelijk de vraag. Het antwoord laat zich raden: een bevestigende knik. Op een veld ziet de snelle denker openingen die anderen niet zien. Guardiola heeft hem specifieke inzichten bijgebracht, die hij kan vertalen naar zijn ploegmaats. Aan de zijlijn, wanneer er tactisch bijgestuurd wordt, hebben ze weinig woorden nodig. Hij denkt hetzelfde over voetbal als zijn coach. Expressief aanvallend voetbal, waarbij een elftal de tegenstander zachtjes wurgt met passing en pressing.

Photo News

Of hij de filosofie van Guardiola, gestoeld op het evangelie van Johan Cruijff, ook uit zal dragen, zal binnen een jaar of acht moeten blijken, wanneer hij een punt zet achter zijn carrière. Alleen wil hij nu al niets aan het toeval overlaten, zo verklapte hij.

“We hebben onlangs in België een voorstel gekregen om ons trainersdiploma te behalen, UEFA A en UEFA B samen”, vertelt De Bruyne. “Dat is natuurlijk iets wat ik wil doen. Omdat je op een kortere periode twee brevetten tegelijk kunt behalen. Ik speel nog niet met het idee om trainer te worden. Daarvoor ben ik nog te jong. Maar als ik later in het voetbal wil blijven, is dit het minimum.”

AFP

De Bruyne is niet de eerste speler die het voelt kriebelen onder Guardiola. Zoals Cruijff zijn discipelen had, staat er ook een generatie trainers op die zich inspireert op zijn werk. Xabi Alonso zet zijn eerste stappen bij de U21 van Real Sociedad. En dichter bij huis heeft speler-manager-inspirator Vincent Kompany zijn visie op die van Guardiola gebaseerd.

De Bruyne kiest wel een ander pad dan zijn collega-Rode Duivel. “Vincent volgt zijn trainerscursus bij de Engelse en Welshe bond. Ik zal het via de KBVB doen. In november hebben ze ons de nieuwe formule uitgelegd. Ik denk dat de cursus in maart start, maar iedereen mag die op eigen tempo afwerken. Ik moet nog eens goed uitzoeken hoe en wanneer ik het wil doen.”

REUTERS

Als De Bruyne op afzondering trekt, heeft hij altijd zijn gepersonaliseerde koffer met Playstation bij, maar hij sluit niet uit dat hij de reis- en hoteltijden zal doden met een cursus. Zoals Kompany het hem voordeed met zijn businessstudies. Naast het voetbal spendeert De Bruyne zijn tijd het liefst met zijn twee zonen, Mason en Rome. Sowieso hebben profvoetballers over hun vrije tijd geen klagen - vrouw Michelle en de nanny zijn er ook nog.

Terwijl De Bruyne in de Engelse pers werd bedolven onder de complimenten, zag hij zelf eerder werkpunten. Een trainersantwoord volgde: “Wanneer je twee keer scoort en een assist geeft, steken ze je altijd hoger. Maar in de tweede helft was ik de eerste 20 minuten ook erg slordig. We weten dat de kloof met Liverpool groot is, maar we zitten nog in twee bekercompetities en de Champions League. Ons seizoen is verre van over.”

Benieuwd naar zijn plan voor Real.

EPA9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric debanne

  Het is niet omdat je een grote speler bent dat je zeker even een grote coach kan worden eh ... En ook niet iedereen wil in het voetbal blijven na hun carrière ook .

 • Wilfried Vanden Berg

  Het is niet dat je een goede speler bent met inzicht en deskundigheid , dat je na die cursus ook een goede trainer bent . Het zijn twee totaal verschillende werelden . Een trainer moet het in hem hebben . Het is een totaal andere wereld . Beter dat Kevin op het veld blijft . Nog enkele jaren , dan stilaan uitbollen , en dan genieten van gezin, kinderen en zijn ruim verdiende spaarpot . Misschien een jeugdclubje opstarten ( of begeleiden) , zal hij veel meer plezier aan hebben en van genieten.

 • Pieter Janssens

  Ze voelen dat hun speeljaren aan het slinken zijn en dan zonder centen gaan zitten..

 • Theo Van Hoof

  We weten ondertussen hoe goed het zijn collega would be trainer vergaat. Velen zijn geroepen. Weinigen uitverkoren. De beste spelers zijn niet altijd de beste trainers.

 • Marc LInden

  topspelers worden zelden top-coaches. is een ander beroep.