Geen klaprozen? Oud-Engels international heeft lucide idee om FIFA-verbod te omzeilen

REUTERS
De Engelse voetbalbond FA riskeert bewust een boete van de FIFA door de internationals in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland een klaproos te laten dragen. De 'poppy' is volgens de wereldvoetbalbond 'een politiek statement' en daarom mag de Engelse ploeg de bloem niet dragen. Maar voormalig Engels international Danny Mills heeft de oplossing: een tijdelijke tatoeage.

"De spelers moeten de tijdelijke tattoo op de bovenkant van hun hand zetten. Als het volkslied weerklinkt, leggen ze hun hand op hun borst zodat de klaproos duidelijk te zien is. Daar kan de FIFA niets tegen doen'', aldus Mills tegen BBC Radio 5 Live.

Voor de Britten is de klaproos het symbool van oorlogsherdenking. Op 11 november, de dag van de derby, herdenkt Groot-Brittannië zijn slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

AFP

Wenger: "FIFA moet zich niet moeien"

Ook Arsène Wenger, de Franse manager van Arsenal, heeft zijn zegje gedaan over de kwestie. Volgens de Fransman zou de FIFA zich beter niet zou moeien met dergelijke discussies. Vandaag zit Fatma Samoura, secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond, samen met vertegenwoordigers van de Engelse, Schotse, Noord-Ierse en Welshe voetbalbonden in Wembley. Daar zal het onderwerp op tafel worden gesmeten.

Samoura liet eerder op de dag verstaan dat Engeland en Schotland zich aan sancties mogen verwachten, mochten ze er toch voor kiezen om de klaproos, het symbool ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers, op te spelden. "Het reglement is van toepassing op alle 211 federaties", zegt Samoura. "Groot-Brittannië is niet het enige land dat de gevolgen van de oorlog heeft gevoeld. De enige vraag is dan ook: waarom zouden we een uitzondering maken voor een land en niet voor de rest van de wereld?", vraagt Samoura zich af.

De voorzitter van de FA, de Engelse voetbalbond, Martin Glenn, zei voor aanvang van het overleg dat hij niet gelooft dat ze de FIFA-wetten zouden overtreden. "Wij geloven dat ze een slechte interpretatie maken."

Voor Wenger is het alvast duidelijk. FIFA moet "zich niet bemoeien" in deze hele discussie. "Door te politiek correct te willen zijn, ga je soms in tegen de tradities", aldus de Fransman, met opgespelde klaproos tijdens een persconferentie van Arsenal.

Ondertussen heeft ook de Welshe voetbalbond aan FIFA de toestemming gevraagd om de klaproos te mogen dragen tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd op 12 november tegen Servië.

EPA
AFP