Gedaan met sjotten want geen schoen is groot genoeg

Mine Dalemans
Met zijn 1m92 is Jan Nijssen (15) een reus bij de kadetten van Weerstand Koersel, maar sinds kort één op lemen voeten. Zijn voeten blíjven immers maar groeien en ook zijn Nikes met maatje 49 zijn alweer te klein. Weg voetbaldroom, dus. Want hoeveel Jans ouders ook zoeken: een maatje 50/51 vinden ze niet.

Het was met een maatje 32 dat de 5-jarige Jan Nijssen uit het Limburgse Koersel een eerste keer tegen de bal trapte. Tien jaar en flink wat groeispurten later is de jongen al opgeschoten tot 1m92. Zijn voeten blijven niet achter en om de haverklap - soms drie keer in één seizoen - stonden Jan en zijn moeder voor het rek met voetbalschoenen. Maar nu is ook het grootste paar in de winkel - maatje 49 - al te klein geworden. En dus is het eigenlijk afgelopen met voetballen, al legt Jan zich daar uiteraard niet zomaar bij neer.

"Maar met te kleine schoenen spelen is geen pretje", verzekert hij. "Als ik nu voetbal, krijg ik zere voeten en blauwe nagels." Om nog maar te zwijgen van het bloedende moederhart van Nora Cilli. Zelfs na vijftien sportwinkels te hebben gecontacteerd, heeft Jans mama nog steeds geen passend voetbalschoeisel gevonden voor haar zoon.

"Zijn maat zit nu tussen de 50 en 51, maar die verkopen ze dus niet", vertelt de vrouw. "Eén winkelier heeft zelfs gebeld naar een schoenenfabriek in Italië. Vruchteloos. Op het internet vind ik hier en daar wel wat, maar als ik dan echt doorklik, zijn het ook maar modellen tot maat 49. En mocht ik er toch eens online vinden, dan wil Jan ze eerst passen."

HOE JAN ZIJN VOETBALDROOM EVENTUEEL TOCH KAN VERDERZETTEN, LEES JE IN ONZE DIGITALE KRANT (NU VIJF WEKEN GRATIS PROEF)

Mine Dalemans