Football talk (26/02). Lewandowski maand out met knieblessure - Westerlo en Virton in evocatie tegen nietigverklaring Virton-Beerschot

EPA

Sporting Braga vist Rolando (ex-Anderlecht) op

De Portugees Rolando zet zijn carrière voort bij Sporting Braga in eigen land. De ex-verdediger van RSC Anderlecht, die zonder club zat, tekende bij het “Arsenal van Minho” een contract tot medio 2022, zo maakte Braga donderdag bekend.

De 34-jarige Rolando sluit vrijdag aan op training. Braga - het nummer drie in Portugal - rekent op de ervaring van de verdediger, die 21 keer meespeelde bij de nationale ploeg.

De Portugees genoot zijn opleiding bij Belenenses en speelde nadien voor Porto, Napoli, Inter, RSC Anderlecht en Marseille. Sinds afgelopen zomer zat Rolando zonder club.

reuters

Ianis Hagi plaatst zich met Rangers als eerste voor achtste finales 

Glasgow Rangers heeft zich woensdag als eerste geplaatst voor de achtste finales in de Europa League. De ploeg van Steven Gerrard klopte Braga met 0-1 in Portugal, nadat het de heenwedstrijd al 3-2 won.

Het enige doelpunt van de wedstrijd werd in de 61e minuut gemaakt door Ryan Kent, op assist van Ianis Hagi. Eerder in de wedstrijd miste de Genk-huurling wel een penalty. De andere wedstrijden van de zestiende finales worden donderdag afgewerkt.

EPA

Westerlo en Virton in evocatie tegen nietigverklaring Virton-Beerschot

De beslissing van scheidsrechter Denil om de winnende treffer goed te keuren, was een inbreuk op de spelregels, oordeelde de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond. Virton en Westerlo kondigde een procedure aan bij het BAS, zelfs al voorziet het bondsreglement in deze specifieke situatie niet in zo’n procedure.

Toch is een arbitrage nog mogelijk, schrijft het reglement van het BAS voor, als alle betrokken partijen daartoe bereid zijn. En daar wringt het schoentje, want Beerschot en de KBVB weigerden de arbitrageovereenkomst formeel te ondertekenen. Daarop klasseerde het BAS het beroep van Virton en de vrijwillige tussenkomst van Westerlo als belanghebbende partij zonder gevolg. 

Maar Virton en Westerlo veranderen het geweer van schouder. De Luxemburgers tekenen namelijk evocatieberoep aan tegen de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep en Westerlo sluit zich daar bij aan. Die cassatieprocedure werkt niet opschortend, waardoor de replay op 2 maart en het verdere competitieverloop niet in het gedrang komen. De Evocatiecommissie van de KBVB bekijkt of de regels correct zijn gevolgd, maar behandelt de zaak niet meer ten gronde. Indien er een inbreuk op de procedure wordt vastgesteld, kan het dossier teruggestuurd worden naar de Geschillencommissie Hoger Beroep in een andere samenstelling.

“Virton betreurt heel erg dat Beerschot en de KBVB een arbitrage weigeren. We nemen nu de stappen die onze belangen het best dienen”, meldde Virton. Westerlo, dat met Beerschot nog in de running is voor de tweede periodetitel, is dezelfde mening toegedaan. “Een procedure voor het BAS is de enige manier om snel tot een oplossing te komen, in het belang van het Belgische voetbal en een correct competitieverloop in het bijzonder. De procedures voorzien in het bondsreglement bieden vandaag geen effectief rechtsmiddel”, aldus de Kemphanen.

Westerlo diende gisteren beroep in tegen de beslissing van de kalendermanager van de Pro League om de wedstrijd te laten herspelen op 2 maart. Bovendien zal de club bij de bond ook derdenverzet aantekenen tegen het vonnis van de Geschillencommissie Hoger Beroep. “We zullen alle maatregelen nemen die nodig zijn om onze rechten te vrijwaren”, aldus algemeen directeur Wim Van Hove. “We betreuren deze juridische escalatie, maar worden hiertoe door andere partijen gedwongen.”

BELGA

Lewandowski (Bayern München) maand aan de kant met knieblessure

Bayern München-spits Robert Lewandowski staat ongeveer vier weken aan de kant met een knieblessure. De Poolse aanvaller heeft de blessure overgehouden aan het Champions League-duel met Chelsea in Londen, waar hij een kwartier voor tijd de 0-3-eindstand vastlegde.

Lewandowski, die niet gewisseld werd in Londen, moet tien dagen in het gips en mag daarna beginnen met zijn revalidatie.

Door de blessure mist de topschutter in de Bundesliga (25 goals) en de Champions League (11 goals) de return tegen Chelsea (18 maart) en de competitiewedstrijden tegen Hoffenheim (29 februari) en Eintracht Frankfurt (22 maart). Komende dinsdag speelt Bayern voor de beker tegen Schalke 04. 

Cardiff-speler grijpt ploegmaat naar de keel

Cardiff City verloor dinsdag in de Engelse Championship op eigen veld van Nottingham Forest met 0-1. Toch was de nederlaag niet het enige gespreksonderwerp van de avond. Na de wedstrijd ontstond er een opstootje tussen twee ploeggenoten van het thuisspelende team. 

Leandro Bacuna en Callum Paterson raakten na het laatste fluitsignaal met elkaar in discussie. Het bleef niet enkel bij woorden. Ondanks dat andere spelers beide kemphanen van elkaar gescheiden probeerden te houden, kon men niet verhinderen dat de twee handtastelijk werden. De Curaçaosche international Bacuna greep zijn ploegmaat een aantal keer naar de keel greep. 

De coach van de ploeg, Neil Harris, liet na het incident weten er weinig problemen mee te hebben. “Ik maak me niet druk om hetgeen er gebeurd is. Ik speelde en train zelf ook op die manier. Dat is passie, en passie hoort bij het spel. Ik hou van zulke persoonlijkheden, dat zijn spelers met een winnaarsmentaliteit. Dat akkefietje gebeurde in het heetst van de strijd. Zulke dingen worden vaak opgeblazen. In de kleedkamer hadden ze het als snel weer bijgelegd.” 

Bayern München onthult jubileumshirt voor 120-jarig bestaan

Om haar 120ste verjaardag te vieren, brengt de Duitse topclub Bayern München - in samenwerking met haar sportkledingmerk Adidas - een speciaal retroshirt uit. Het unieke tenue is geïnspireerd op de outfit die de ploeg in 1902 droeg bij het behalen van de eerste landstitel.   

De basiskleur van het shirt is wit. De kraag en de mouwen, evenals het broekje en de kousen, vormen de rode accenten van het tenue. De clubbadge van de ploeg, het Adidas-logo en de hoofdsponsor zijn in een aangepaste witte kleur op het shirt terug te vinden.

De outfit is vanaf morgen - donderdag 27 februari - te koop, de dag waarop de club in 1900 werd opgericht. Op 8 maart zullen Lewandowski en co in de thuiswedstrijd tegen Augsburg in het nieuwe shirt te zien zijn.

BAS klasseert beroep tegen nietigverklaring Beerschot-Virton

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft het beroep tegen de nietigverklaring van de wedstrijd tussen Beerschot en Virton geklasseerd. 

Vorige week werd Virton-Beerschot (1-0) van de 23ste speeldag in 1B nietig verklaard. De beslissing van scheidsrechter Denil om de winnende treffer goed te keuren, was een inbreuk op de spelregels, oordeelde de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond. De kalendermanager besliste de replay op 2 maart te laten doorgaan. Virton en Westerlo kondigden meteen aan beroep aan te zullen tekenen bij het BAS, maar zij komen nu dus van een kale reis terug. Beerschot speelt dus volgende week maandag een inhaalmatch tegen Virton. 

BELGA

Op één na alle duels in Europese toernooien met publiek

Alle voetbalwedstrijden die deze week nog worden gespeeld in de Champions League en de Europa League zijn met publiek. De enige uitzondering daarop is de ontmoeting tussen Inter Milan en het Bulgaarse Ludogorets. Dit in verband met de uitbraak van het coronavirus in het noorden van Italië.

Hoewel het virus inmiddels ook is aangetroffen in Kroatië, Griekenland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk, worden daar volgens de UEFA geen extra maatregelen getroffen. Het Italiaanse Juventus, dat op bezoek gaat bij Lyon, mag ook supporters uit Turijn meenemen. “Op dit moment is daar niets op tegen”, aldus UEFA.

“We zullen de ontwikkelingen rond het virus op de voet volgen”, vervolgt de overkoepelende instantie. “En contact houden met alle autoriteiten in de uiteenlopende landen. Vooralsnog zijn geen verdere maatregelen nodig.”

AFP

Manchester City officieel in beroep tegen zware straf UEFA

Manchester City is officieel in beroep gegaan tegen een zware straf van twee seizoenen zonder Europees voetbal. Dat meldt het hof van arbitrage voor sport (CAS) op de eigen website.

De Europese voetbalbond UEFA wil de regerend kampioen van Engeland straffen wegens “ernstige schendingen” van financiële regels. City, dat in handen is van een schatrijke Arabische investeringsgroep, zou bewust veel hogere sponsorgelden hebben opgegeven dan daadwerkelijk het geval was, om zo de inkomsten en uitgaven in balans te krijgen. Ondertussen zou de Abu Dhabi United Group veel geld in de club hebben gepompt.

City is het oneens met de UEFA en kondigde al aan in beroep te zullen gaan. De club hoopt de straf te ontlopen door naar het CAS te stappen. Het hof van arbitrage van sport kan nog niet melden wanneer de zaak wordt behandeld en afgerond.

AFP

Bierdouche voor Nouri (Roeselare) kost Beerschot 3.000 euro boete

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag een boete van 3.000 euro opgelegd aan Beerschot, omdat supporters van de Ratten op bezoek bij Roeselare bierbekers gooiden richting doelpuntenmaker Amir Nouri.

In de 54e minuut trapte de winger van Roeselare de gelijkmaker binnen. Nouri vierde zijn doelpunt voor het bezoekersvak op Schiervelde nogal uitbundig, en werd door Beerschot-fans op een bierdouche getrakteerd. Er vielen bekers op het veld en in de neutrale zone. De ref riep beide kapiteins bij zich en liet de stadionomroeper een boodschap verspreiden om de gemoederen te bedaren.

Het Bondsparket vervolgde de Ratten op basis van de rapporten van de match delegate en scheidsrechter Ruperti en eiste een boete van 2.500 euro. Beerschot erkent de problematiek, en benadrukte dinsdag voor de Geschillencommissie heel wat maatregelen te nemen om dergelijke incidenten te vermijden.

“Maar ondanks de beweerde maatregelen, blijven de supporters van Beerschot zeer hardleers. Dat blijkt uit de antecedenten inzake het gebruik van pyrotechnisch materiaal en het gooien van projectielen. Het past dan ook de club navenant te sanctioneren”, schrijft de Geschillencommissie in zijn vonnis. Beerschot wordt opgezadeld met een boete van 3.000 euro, hoger dus dan de vordering van het Bondsparket.

Amir Nouri.
BELGA Amir Nouri.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.